Search
3°C
Deel dit artikel op social platform

22 bedrijven in Bunschoten getroffen door blauwtong

Het blauwtongvirus heeft ook in Bunschoten huisgehouden. Tweeëntwintig bedrijven (waarvan vijf in Eemdijk) zijn getroffen door blauwtong. In de provincie Utrecht gaat het tot en met vorige week om 620 bedrijven. Dit komt naar voren uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Blauwtong is een virusziekte die voornamelijk voorkomt bij schapen. De ziekte is vernoemd naar een van de symptomen die als gevolg ervan kan optreden, namelijk de blauwe tong die dieren kunnen krijgen, wat veroorzaakt wordt door cyanose. Blauwtong is niet overdraagbaar op mensen en vormt dus geen bedreiging voor de mens. De verspreiding van blauwtong vindt plaats via een vector; blauwtong is dus een zogenaamde vectorziekte.

Vanwege de economische schade die de ziekte kan veroorzaken staat blauwtong op de lijst van meldingsplichtige ziekten van de OIE (wereldorganisatie voor diergezondheid).

Blauwtong is een vectorziekte. Knutten zorgen voor verspreiding van het virus. Knutten zijn een familie van muggen uit de orde tweevleugeligen.

Hopelijk is het gevaar deze week geweken. De knutten, die de ziekte onder herkauwers verspreiden, sterven na een paar nachtjes vorst. En is er is enige nachtvorst onderweg.