Search
5°C
Deel dit artikel op social platform

9% Bunschotense jongeren rookt regelmatig

 

Nergens in de provincie Utrecht roken zo veel jongeren als in Rhenen: bijna 1 op de 8 jonge inwoners steekt hier minstens wekelijks een sigaret op.

Ook in Eemnes, Lopik, Bunschoten en Wijk bij Duurstede kampen veel 12- tot en met 16-jarigen met een nicotineverslaving, zo blijkt uit uitgebreid onderzoek van Independer.nl op basis van data van GGD’en en RIVM.

Volgende week begint Stoptober, de maand die juist in het teken staat van het stoppen met roken.

In Rhenen rookt 12,1% van de jongeren, wat neerkomt op bijna 1 op de 8 jonge inwoners. Deze 12- tot en met 16-jarigen steken wekelijks of zelfs dagelijks een sigaret op. Nergens in Utrecht is dit percentage zo hoog. De top 5 gemeenten binnen de provincie met het hoogste aandeel jonge rokers is:

1. Rhenen: 12,1% van de jongeren rookt regelmatig

2. Eemnes: 10,9% van de jongeren rookt regelmatig

3. Lopik: 10,7% van de jongeren rookt regelmatig

4. Bunschoten: 9% van de jongeren rookt regelmatig

5. Wijk bij Duurstede: 7,6% van de jongeren rookt regelmatig

In de provinciale hoofdstad ligt dit percentage een stuk lager. In de Domstad rookt namelijk 4,7% van de 12- tot en met 16-jarigen minstens wekelijks een sigaret. Benieuwd hoe het zit in de rest van Utrecht? Bekijk dan de onderzoekspagina.

Tijdens de coronacrisis is het aantal dagelijks rokende 12- tot en met 16-jarigen met bijna een 40% toegenomen in Nederland. Dit is opvallend, want in de voorgaande jaren was juist een daling te zien. Onder meisjes is deze toename het sterkst, zo blijkt uit de landelijke cijfers. Het aandeel dagelijks rokende meisjes is tijdens de coronacrisis toegenomen met 56,3%, onder de jongens gaat het om een stijging van 25%.