Search
2°C
Deel dit artikel op social platform

92% van de Utrechters ontvangt NL-Alert testbericht

De overheid zendt maandag 4 december rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht uit. Zo ervaar je hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Wanneer je deze ontvangt, hoef je niets te doen. Inmiddels ontvangen bijna alle mensen uit de provincie Utrecht van 12 jaar en ouder (92%) het NL-Alert testbericht.

Het NL-Alert testbericht wordt op de eerste maandag van juni en december verzonden. Hierin staat duidelijk dat het om een test gaat. Het ziet er zo uit: ‘NL-Alert 4-12-2023 12.00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required.’

Let op: het testbericht kan hard klinken als je oordopjes of een koptelefoon gebruikt. Het is daarom handig om net voor 12.00 uur je koptelefoon af te doen of je oordopjes uit je oren te halen.

Ontvang je een NL-Alert? Lees het bericht en doe wat er staat. Ook als je nog niets merkt van de noodsituatie. Is er een brand en staat er in het NL-Alert dat je ramen en deuren gesloten moet houden? Dan is het belangrijk dit advies op te volgen. Want de rook van de brand kan bijvoorbeeld schadelijke stoffen verspreiden. Informeer ook altijd anderen als je een NL-Alert ontvangt. Want het kan zijn dat iemand de noodmelding nog niet gezien heeft. Vermoed je dat iemand een NL-Alert niet ontvangen heeft? Uit onderzoek blijkt dat 73% van de Utrechters het dan vanzelfsprekend vindt om de ander te informeren.