Search
14°C
Deel dit artikel op social platform

Aantal trafohuisjes stijgt snel

 

Stedin plaatst dit jaar 150 nieuwe trafohuisjes in haar verzorgingsgebied. Dat is ongeveer om de dag één nieuw huisje.

Reden: steeds meer mensen verduurzamen hun huis of bedrijf. Daarmee stijgt de vraag naar elektriciteit. Dit betekent dat er bij steeds meer mensen in de buurt een trafohuisje wordt geplaatst of dat er nieuwe elektriciteitskabels worden getrokken.

,,Transformatorhuisjes, of trafohuisjes zoals wij ze noemen, zijn de lokale krachtbron die zonnepanelen, laadpalen en warmtepompen in iedere buurt mogelijk maken, legt CTO David Peters van Stedin uit. ,,Om van aardgas en kolen over te stappen naar duurzame elektriciteit zitten we midden in een grote verbouwing van ons elektriciteitsnet. Onze klanten zijn thuis al volop bezig met de energietranisitie: ze gaan elektrisch rijden, kopen een warmtepomp of installeren zonnepanelen. Al deze apparaten vragen of produceren veel meer elektriciteit en daarom breiden we de capaciteit van het net uit. Daar zijn meer kabels en dus ook trafohuisjes bij nodig.”

Stedin beheert al zo’n 26.500 trafohuisjes in Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland. Ze kunnen van uiterlijk en formaat erg verschillen, maar de meeste zijn ongeveer 2,5 bij 3 meter. In het trafohuisje wordt middenspanning omgezet naar laagspanning, zodat het gebruikt kan worden in huis. Daarnaast maken ze ook het laden van auto’s in de buurt mogelijk en transporteren de duurzame elektriciteit van de zonnepanelen die op de daken liggen. Een trafohuisje is dus een onmisbaar knooppunt voor de energievoorziening in de buurt en cruciaal voor de verduurzaming van huizen.