Search
14°C
Deel dit artikel op social platform

Als we nu niets doen, is nierschade straks doodsoorzaak nummer 5

Als we nu niets doen, is nierschade straks wereldwijd doodsoorzaak nummer 5. Nu al telt Nederland 1,7 miljoen mensen met nierschade, jong en oud. Dit aantal neemt alleen maar toe. In de week van 17 t/m 23 september zetten daarom duizenden vrijwilligers zich in voor de jaarlijkse collecteweek van de Nierstichting.

In de gemeente Bunschoten gebeurt de collecte met de collectebus én een QR-code. Door deze manier kan de donateur zelf kiezen hoe hij/zij het liefst doneert. De donateur kan met de mobiele telefoon een QR-code scannen en een donatie doen. Alle donaties dragen bij aan het voorkomen, behandelen en genezen van nierschade.

Nierschade is verraderlijk, want vaak krijg je pas symptomen wanneer de schade al vergevorderd is. ,,En dan is het onomkeerbaar en kan leiden tot vervroegd overlijden. Nu al telt Nederland 1,7 miljoen mensen met nierschade, jong en oud,” zo legt Tom Oostrom (directeur van de Nierstichting) uit.

Bij nierschade werken de nieren minder goed, waardoor te veel afvalstoffen in het bloed blijven zitten. Als het niet tijdig behandeld wordt, kunnen ze helemaal stoppen met werken. Mensen met nierschade lopen een veel groter risico op hart- en vaatziekten, gemiddeld leeft iemand van 55 jaar met lichte nierschade 7 jaar korter. En bovendien heeft ernstige nierschade een enorme impact op de kwaliteit van leven.

Evelien (49) kreeg op jonge leeftijd diabetes en was altijd moeilijk ‘instelbaar’. Hierdoor schommelde haar bloedsuikerspiegel enorm. Door die diabetes en de schommelende bloedsuikers kreeg ze op haar 25e nierschade. Dat werd steeds erger. Maar Evelien had geluk; ze kreeg op haar 36ste een donornier én een donoralvleesklier. Ze voelt zich veel beter, hoewel ze soms ‘nee’ moet zeggen tegen dingen die ze eigenlijk graag wil doen en geen kinderen heeft gekregen.

,,Dat is wel echt een groot gemis”, zegt ze hierover. Evelien strijdt voor meer begrip voor mensen met nierschade. ,,Mensen geven je snel de schuld van iets waar je helemaal niets aan kunt doen. En je moet steeds uitleggen waarom je niet mee kunt doen. Ik zie er vanbuiten gewoon uit als een gezonde vrouw.”

Collectevrijwilligers maken het verschil

Dagelijks strijden veel mensen tegen toenemende nierschade. Omdat het hun leven, of dat van een dierbare, ernstig en voor altijd beïnvloedt. Omdat ze ervan dromen om genezing mogelijk te maken. Of omdat ze willen voorkomen dat zoveel mensen nierschade krijgen of te laat ontdekken. Maar alleen kunnen ze die strijd niet winnen, dus vragen ze jouw hulp tijdens de collecteweek van de Nierstichting. Want de Nierstichting zet alles op alles om nierschade te voorkomen, behandelen en genezen. Steun de strijd tegen toenemende nierschade.

Geef tijdens de collecteweek van de Nierstichting van 17 tot en met 23 september aan de collectant, maak je eigen online collectebus of doneer via nierstichting.nl.

Aanmelden als collectant of coördinator

Aan de Nierstichting zijn ruim 40.000 collectevrijwilligers verbonden. Toch worden nog niet alle huishoudens in Bunschoten bereikt. Ook u kunt helpen als collectant of coördinator voor de collecte. En met uw inzet echt verschil maken. Aanmelden kan via www.nierstichting.nl/meehelpen.