Search
19°C
Deel dit artikel op social platform

BBB ook grootste in waterschap Vallei en Veluwe

Dijkgraaf Marijn Ornstein maakt vanmiddag de voorlopige uitslag van de waterschapsverkiezingen voor Waterschap Vallei en Veluwe bekend. Deze uitkomst is gebaseerd op 56,8% van het totaal aantal inwoners die mogen stemmen. De opkomst in de gemeenten waar de stemmen geteld zijn bedroeg 63,2%.

Van de 37 gemeenten in het werkgebied van Vallei en Veluwe is van 8 gemeenten de uitslag nog niet binnen. Deze gemeenten vertegenwoordigen 43,2% van de kiesgerechtigden. ,,Zo wachten we onder andere nog op de gemeenten Apeldoorn, Ede en Veenendaal. Dit kan consequenties hebben voor de verdeling van de zetels en de restzetels.;;

Er zijn bij deze verkiezingen 26 democratisch gekozen zetels te vergeven. Op basis van 56,8% van de uit te brengen stemmen is de uitslag in zetels:

VVD 3 zetels (-1)

ChristenUnie 3 zetels (-)

CDA 2 zetels (-1)

Water Natuurlijk 3 zetels (-)

PvdA 2 zetels (-)

SGP 2 zetels (-)

Lokaal Waterbeheer 1 zetel (-1)

AWP 2 zetels (-)

50Plus 0 zetels (-2)

Ondernemend Water 0 zetels (-)

Partij voor de dieren 2 zetels (+2)

BBB 6 zetels (+6)

BVNL 0 zetels (-)

Definitieve uitslag

De definitieve uitslag wordt donderdag 23 maart om 10.00 uur vastgesteld tijdens een openbare zitting door het centraal stembureau van het waterschap. Woensdag 29 maart 2023 worden de gekozen bestuursleden geïnstalleerd.

Door een wetswijziging verdwijnen de geborgde zetels voor het bedrijfsleven. Agrariërs en natuurbeheerders krijgen ieder twee zetels in het algemeen bestuur. Voor waterschap Vallei en Veluwe betekent dit dat het aantal geborgde zetels van 7 in 2019 naar 4 in 2023 gaat, waardoor het aantal gekozen zetels niet meer 23, maar 26 is.

Dijkgraaf Marijn Ornstein: ,,Het is geweldig dat zoveel mensen naar de stembus zijn gegaan gisteren. De opkomst is hoog. Deze opkomst zie ik als een belangrijke opdracht aan het nieuwe bestuur om in verbinding met onze inwoners te werken aan de uitdagingen waar het waterschap voor staat. De kwaliteit en beschikbaarheid van water zijn essentieel voor onze gezondheid, veiligheid en welbevinden.”