Deel dit artikel op social platform

Behandellocatie voor kinderen met TOS verhuisd

 

De behandellocatie van Kentalis in Bunschoten-Spakenburg is verhuisd. Een nieuwe omgeving en een nieuwe ruimte. Voor de zomervakantie gingen de kinderen nog naar De Kronkels 6A maar nu naar Vivaldiweg 1. Het is even wennen voor ze, maar een vertrouwd gezicht heet ze welkom: (de handpop) Jules. ,,Hij is er ook!”

Vanaf deze week kunnen kinderen van twee tot vijf jaar met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) in het pand aan de Vivaldiweg terecht voor behandeling. Bij kinderen met TOS wordt taal minder goed verwerkt in de hersenen. Ze hebben bijvoorbeeld grote moeite met praten of het begrijpen van taal. De taal- en spraakontwikkeling verloopt hierdoor anders dan bij leeftijdsgenoten. Door op jonge leeftijd met de juiste behandeling de taal- en spraakontwikkeling te stimuleren, kunnen grote problemen in de ontwikkeling en frustraties op latere leeftijd voorkomen worden. TOS is een vrij onbekende stoornis, maar komt vaker voor dan autisme. In een klas of groep van twintig kinderen heeft – statistisch gezien – één kind TOS.

Vroegbehandeling

De peuters en kleuters krijgen bij Kentalis Bunschoten-Spakenburg vroegbehandeling. Zij hebben meer specialistische hulp nodig dan alleen van een logopedist. De kinderen komen twee of drie dagen per week naar een kleine groep. De dag verloopt volgens een vast programma en spelenderwijs. De deskundigen die bij de groep werken, weten alles van TOS, de taal- en spraakontwikkeling, communicatie en de invloed van TOS op de ontwikkeling van kinderen. Daarnaast krijgen ouders informatie over TOS en leren zij bijvoorbeeld hoe ze hun kind thuis aanmoedigen om meer te praten.

Locatie

De behandelgroepen zijn gevestigd in het gebouw van de Bavinckschool. Naast dat de kinderen dichtbij huis naar een behandelgroep kunnen, biedt de locatie de mogelijkheid om intensiever kennis te delen over onder meer TOS met de medewerkers van de school.

Hoewel er al veel is uitgepakt door de medewerkers, helpen de kinderen mee met de laatste spullen. De spullen van hun groep zijn op de oude locatie aan De Kronkels voor de zomervakantie ingepakt in een verhuisdoos. Uit de doos wordt allerlei bekend materiaal gepakt zoals boeken en speelgoed. En, wanneer ze hun eigen foto op het bord hebben gehangen is hun behandeldag weer als vanouds met onder andere de behandelmethodiek Jules voor TOS.