Deel dit artikel op social platform

Bijna de helft van de Utrechtse mannen van 50 jaar en ouder heeft plasproblemen

 

Vandaag is het Nationale Plasdag. Deze dag is er om plasklachten bespreekbaar te maken. Dat is hard nodig. Want over plasklachten praten is voor veel mannen nog steeds taboe. Terwijl bijna de helft (49%) van de Utrechtse mannen van 50 jaar en ouder weleens problemen heeft met plassen, zo blijkt uit nieuw onderzoek*. De plasklachten kunnen grote impact hebben op hun dagelijkse leven.

Plasklachten die veel voorkomen zijn: vaak moeten plassen, hevige aandrang en een zwakke of onderbroken urinestraal. Plasklachten kunnen zorgen voor een slechte nachtrust. Ook overdag moet er altijd een toilet in de buurt zijn, waardoor mannen met plasklachten niet graag de deur meer uitgaan. In de ergste gevallen kunnen plasklachten leiden tot depressies. Door angst en schaamte duurt het vaak lang voordat ze hulp zoeken. Terwijl er goede behandelingen voor zijn.

Drie redenen om hulp te zoeken:

1. Je klachten kunnen erger worden

2. Je hoeft geen ingrijpende operatie te ondergaan

3. Je seksleven hoeft er niet onder te lijden

Nu last van plasklachten? Deze tips helpen je.

•    Drink de aanbevolen 2 liter water, verspreid over de dag. Geconcentreerde urine prikkelt de blaas meer.

•    Vermijd dranken die de urinewegen irriteren, zoals alcohol en cafeïne.

•    Let op wat je eet. Eet meer groenten en minder dierlijke eiwitten. Probeer ook pittige specerijen en kruiden te vermijden. Die prikkelen de blaas.

•    Blijf voldoende bewegen. Denk aan wandelen, tuinieren of zwemmen.

•    Stop met roken. Dat kan het blaasslijmvlies irriteren.

Het onderzoek is van 5 tot en met 8 september 2022 uitgevoerd door PanelWizard. Er namen ruim 1600 Nederlandse mannen van 50 jaar en ouder deel aan het onderzoek.