Search
5°C
Deel dit artikel op social platform

Boeren melden zich voor problemen mentale gezondheid

 

Twee maanden geleden is TABOER van start gegaan. Een campagne en loket waar LTO Noord (waaronder ook de provincie Utrecht valt) en stichting Zorg om Boer en Tuinder (ZOB) aandacht vragen voor mentale gezondheid onder boeren en tuinders in Nederland.

De website van TABOER wordt inmiddels meer dan 200 keer per dag bezocht. Ook hebben zich al tientallen boeren gemeld via de telefoon of mail. Daarmee is de campagne succesvol van start gegaan.

,,Het is goed om te zien dat boeren en tuinders zich melden met een hulpvraag. Wij willen het taboe onder boeren rondom het praten over mentale problemen doorbreken. Bij een aantal boeren is dat gelukt. Tegelijkertijd laat het ook zien dat de gevoelens van stress en somberheid groot zijn. Er zijn nog veel meer boeren en tuinders die mentaal in de knel zitten dan die nu contact hebben opgenomen”, zegt Fije Visscher, kalverhouder en regiobestuurder bij LTO Noord. Ook geeft hij aan ,,positief verrast” te zijn, omdat in de land- en tuinbouw er niet zo makkelijk over mentole zorgen gesproken wordt.

LTO Noord en ZOB roepen boeren en tuinders nadrukkelijk op naar elkaar om te zien en met iemand te praten als zij mentale problemen hebben. TABOER biedt een luisterend oor en is een onafhankelijk loket. Je kan ze bellen op 088-8886608 of mailen op info@taboer.nl.