Deel dit artikel op social platform

Brandweer in actie voor schoorsteenbrand

De brandweer werd maandagavond gealarmeerd voor een brand in een woning aan de Torenvalk.

De schoorsteenpijp van de woning stond in brand, waarbij vonken uit de schoorsteen aan de achterzijde van de woning te zien waren. Naast de lokale brandweer werd ook een ladderwagen uit Amersfoort met spoed ingezet. Met behulp van de ladderwagen werd de schoorsteen geveegd, waarna de brand uiteindelijk doofde.

Een schoorsteenbrand ontstaat meestal doordat de aanslag in de schoorsteen vlam vat. Kenmerkend voor een schoorsteenbrand is het bulderende geluid in het rookkanaal. Om een schoorsteenbrand te bestrijden, maakt de brandweer vaak gebruik van een ramoneur. Een ramoneur bestaat uit een ketting met daaraan een kogel voorzien van een staalborstel of kettinkjes met plaatjes. De brandweer verwijdert hiermee de gloeiende deeltjes uit het kanaal en laat de schoorsteen gecontroleerd afkoelen. Brandend roet wordt bij de kachel opgevangen en geblust.

Blussen met water brengt namelijk risico’s met zich mee. Bij hoge temperaturen in het rookkanaal kan bluswater bovendien veranderen in stoom, wat mogelijk weer tot extra schade kan leiden.