Search
6°C
Deel dit artikel op social platform

Bunschotense huishoudens besparen 310 m3 gas in 2022

Nederlandse huishoudens gebruikten vorig jaar gemiddeld 270 kuub minder gas dan in 2021. In Utrecht bespaarden inwoners van de gemeente Baarn het meest: 350 kuub (-22,4%). In Bunschoten was dit 310 kuub (-22,1%). In Oudewater reduceerden huishoudens hun elektriciteitsverbruik dan weer het sterkst. Zij gebruikten vorig jaar 240 kilowattuur (-7,5%) minder dan in 2021. In Bunschoten lag dit op 170 kilowattuur (-5%)

Dat blijkt uit een analyse van nieuwe CBS-cijfers door energiebedrijf Zonneplan. Dat concludeert tevens dat het in 2023 geldende verbruiksplafond in de meeste gevallen afdoende zal zijn.

Gedwongen door de hoge gasprijzen verbruikte elke Utrechtse gemeente in 2022 minder gas dan het jaar ervoor. Naast in Baarn liep ook in de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en De Bilt het verbruik met gemiddeld 350 kuub per huishouden terug. In Nieuwegein en Utrecht daalde het gasverbruik daarentegen het minst hard, maar toch nog met respectievelijk 130 en 170 kuub op jaarbasis. Zonneplan stelt dat de relatief kleine besparing in deze stedelijke gemeenten goed verklaard kan worden doordat ze bijvoorbeeld meer appartementen kennen, waar het gasverbruik doorgaans al lager ligt. In Nieuwegein zijn bovendien veel woningen aangesloten op stadsverwarming.

Stroomverbruik

Waar een lager gasverbruik voor de hand lag – korter douchen en de verwarming een graad lager zijn relatief eenvoudige ingrepen, met een groot effect – valt het volgens Zonneplan op dat ook het stroomverbruik in elke Utrechtse gemeente is afgenomen. Qua reductie van elektriciteitsverbruik spannen Oudewater, Montfoort en Lopik de kroon. Inwoners van Vijfheerenlanden en Utrecht realiseerden de kleinste besparing met 160 kWh op jaarbasis.

Volgens Zonneplan zou het lagere stroomverbruik deels te maken kunnen hebben met het feit dat huishoudens met een elektrische auto er vorig jaar vaker voor kozen om bij een openbare laadpaal te laden in plaats van thuis. De stroomtarieven voor particuliere huishoudens overstegen immers in veel gevallen de publieke laadtarieven. Bij haar eigen klanten signaleert Zonneplan dit overigens niet, maar dat kan ermee te maken hebben dat zij gebruikmaken van dynamische tarieven.

Gasverbruiksplafond

Dit jaar geldt er een prijsplafond op energie, tot een maximaal verbruik van 1200 kuub gas en 2900 kilowattuur stroom per jaar. Afgaande op de cijfers van 2022 is dat voor huishoudens in de meeste Utrechtse gemeenten afdoende. Alleen inwoners van Utrechtse Heuvelrug, De Bilt en Baarn gebruikten gemiddeld meer dan 1.200 kuub gas, al gaat het om een overschrijding van enkele tientallen kuubs. Verder bleef het gemiddelde netto stroomverbruik – dus inclusief gesaldeerde zonnestroom – in iedere Utrechtse gemeente ruimschoots onder de 2.900 kilowattuur.