Search
14°C
Deel dit artikel op social platform

Burgemeester neemt eerste exemplaar over skûtsje in ontvangst

Bij het Schippershuys vond woensdag een bijeenkomst plaats. Daarbij werd het eerste magazine over het skûtsje De Bunsjoter door Wendy Blokhuis overhandigd aan burgemeester Melis van de Groep.

Dit magazine is in heel Bunschoten verspreid als bijlage bij de krant De Bunschoter. Het magazine bevat veel informatie over het skûtsje, waaronder details over de verschillende onderdelen en benamingen. Bovendien bevat het veel foto’s van het schip. Veel inwoners kennen het skûtsje vooral van het incident op 27 mei vorig jaar, toen het kapseisde op het Eemmeer en grootschalige hulpverlening op gang kwam.

Tijdens zijn toespraak stond de burgemeester ook stil bij dit moment. Hij benoemde de protocollen die in werking werden gesteld bij zo’n incident. Hijzelf stond op de wal te kijken naar de Zuidwalwedstrijd toen het skûtsje omsloeg. Hierdoor kon hij snel aanwezig zijn bij Jachthaven Nieuwboer, waar de hulpdiensten zich verzamelden en waar de bemanning naartoe werd gebracht. De burgemeester uitte zijn trots over de hulpdiensten en sprak ook zijn waardering uit naar de bemanning van de botters die meededen aan de wedstrijd en te hulp schoten. Hij beschouwt het skûtsje als een waardevolle aanwinst voor het dorp.

Roel Blokhuis deelde ook zijn ervaringen van die dag tijdens de bijeenkomst. Terugkijkend hebben ze veel geleerd. Het skûtsje is inmiddels weer in gebruik en heeft nu een uitgebreide bemanning. De bemanning bestaat uit mensen van alle leeftijden, waaronder ook jongeren van veertien jaar. Zo dragen ze de kennis van het varen op historische schepen ook over aan jongeren. Tijdens de bijeenkomst werd tot slot ook de nieuwe kleding gepresenteerd, bestaande uit een polo en een vest.