Search
17°C
Deel dit artikel op social platform

BuurtAED-actie in zuidelijke vogelbuurt (Kluut) van start

Bewoners van de Kluut zijn een actie gestart om geld op te halen voor een AED in de buurt.

Via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting kunnen buurtbewoners geld ophalen om zo samen een levensreddende AED te kopen. De actie vind je hier.

Initiatiefnemer van de actie Lucien van Twillert: ,,Wij hebben uw hulp nodig om een AED (Automatische Externe Defibrillator) te plaatsen in de Kluut. In onze omgeving is momenteel geen AED beschikbaar, wat het extra belangrijk maakt om er een te hebben. Als HartslagNu hulpverlener heb ik tientallen keren de meerwaarde van een AED gezien. De praktijk wijst uit dat met name in de omgeving van De Kluut, Plevier, Watersnip, Merel, Kwikstaart, Scholekster, Putter en een gedeelte van de zanglijster onvoldoende AED-dekking is. Met uw sponsoring kunnen we levens redden en onze buurt veiliger maken. Elke bijdrage telt!”

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen zes minuten gestart wordt met reanimeren met een AED. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is.

Om van heel Nederland zo’n ‘6-minutenzone’ te maken zijn 30.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en zijn aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Deze BuurtAED-actie draagt bij aan het realiseren van deze landelijke 6-minutenzone.

Lees meer en zie wat jij kunt doen op www.buurtaed.nl.