Deel dit artikel op social platform

Calvijnschool herdenkt de oorlog bij geadopteerd monument

Herdenkingsdag nadert en ook de Calvijnschool herdacht deze week de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Woensdagochtend gingen de kinderen van de groepen 7 en 8 van de Calvijnschool naar de Oostdijk. Daar liepen de kinderen in een indrukwekkende stille tocht naar het monument ‘De Tankversperring’ die door de Calvijnschool in 2007 is geadopteerd.

Vooraan de tocht liepen Chloë Ruizendaal en Isa de Graaf uit groep 8 met het bloemstuk. Hierachter liepen Derric de Graaf en Dave Ruizendaal uit groep 7 met de vlaggen halfstok. Bij het monument aangekomen werden er verschillende bijdragen geleverd.

Uit groep 8 lazen Marit Nagel en Liv Koops een zelfgeschreven gedicht voor.

Aansluitend werd de zorg voor het monument symbolisch overgedragen van groep 8 naar groep 7, door het bloemstuk te overhandigen. Dit werd uitgevoerd door Indy Roos en Isa Koelewijn.

Nu was het de beurt voor een bijdrage van de leerlingen van groep 7. Nina van Halteren en Ise Bonneveld hadden voor deze herdenking ook een prachtig gedicht geschreven. Er stonden ook veel vergelijkingen in met de oorlog die nu gaande is in Oekraïne. De leerlingen waren zich erg bewust van het feit wat zich daar afspeelt. Extra bijzonder om op dit moment een oorlog te herdenken.

Hierna was er nog een officieel woord door directeur Annet van de Geest en burgemeester Van de Groep vertelde over de Grebbelinie en het doel van de Tankversperring. Het bloemstuk werd vervolgens op het monument gelegd. Dat weer keurig was onderhouden door Waterschap Vallei en Veluwe.

Er volgde een minuut stilte en daarna zongen alle aanwezigen twee coupletten van het Wilhelmus. Ieder jaar wordt deze herdenking gedaan met de leerlingen van een aantal basisscholen. Dit om te blijven beseffen hoe het is om echt ‘vrij’ te kunnen zijn en de slachtoffers te herdenken die in de oorlog gesneuveld zijn. Om op deze manier een belangrijke traditie voort te zetten en de geschiedenis niet te vergeten.