Deel dit artikel op social platform

Culinair nieuwe dimensie

Als jongetje van 5 knipte Hans Havenaar al plaatjes uit de Libelle van lekker eten en vroeg dan aan zijn moeder of ze dat wilde maken. Ook hielp hij altijd met koken en bakken in de keuken.

,,Mijn liefde voor lekker eten is gebleven. Vaak steek ik mijn Green Egg aan om op te koken of te grillen en speur ik via internet naar de lekkerste recepten. Het was al langer een wens om vis of vlees te roken, dus toen ik in het jubileumboek van Alex Koelewijn las dat er professionele rookcursussen gegeven werden in samenwerking met de historische vereniging Bunscote kon ik niet wachten. Door corona duurde het iets langer, maar eindelijk 2 mei was het zover.”

Hij dacht meteen aan het roken te gaan, maar zijn geduld werd op de proef gesteld. ,,Er werden twee lesavonden besteed aan hygiëne. Hoge temperaturen in de zomer en niet hygiënisch werken geven risico’s op voedselvergiftiging met soms ernstige gevolgen. Ik denk achteraf dat elke hobbykok deze kennis zou moeten hebben. Als je wilt roken moet je geen haast hebben en de tijd nemen om het proces van drogen, garen en roken rustig te doorlopen.

De twee avonden in de praktijk roken onder leiding van Jaap ‘de roker’ hebben mij enthousiast gemaakt voor het roken en culinair een nieuwe dimensie gegeven. Op mijn Green Egg kun je ook roken, maar voor paling en makreel zul je toch een rookkast moeten hebben. Die komt er ook natuurlijk. Makreel is een ondergewaardeerde vis. Nu weet ik hoe deze echt kan smaken, ambachtelijk bereid op een beukenhouten vuurtje gerookt. Dit smaakt goddelijk. Niet te vergelijken met supermarktkwaliteit.”

Havenaar bedankt Bunscote en natuurlijk Alex en Jaap ,,want zonder hun kennis, passie en liefde voor het roken was dit niet mogelijk geweest.”