Deel dit artikel op social platform

Cultureel Kidsfestival ‘Wat een ramp’

 

Op woensdag 26 oktober, in de herfstvakantie, organiseert het CultuurPlatform samen met Museum Spakenburg en Bibliotheek Eemland, vestiging Bunschoten een interactieve culturele dag voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar. ,,Op speelse wijze vertellen we de kinderen over het thema ‘Wat een ramp’.” Dit is ook het thema van de landelijke Maand van de Geschiedenis.

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. ,,Samen met honderden culturele, literaire en mediaorganisaties brengen we geschiedenis onder de aandacht.” In oktober 2022 staat het thema ‘Wat een ramp’ centraal. Precies 350 jaar geleden hing het voortbestaan van Nederland aan een zijden draad. Het land werd van alle kanten aangevallen en was ‘redeloos, radeloos en reddeloos’. De Republiek overleefde het ‘rampjaar 1672’ ternauwernood, reden om de maand van de geschiedenis in 2022 te wijden aan rampen, een thema dat bovendien goed past bij wat er nu allemaal in de wereld gebeurt. Wat kunnen we leren van rampen uit het verleden? ,,We herdenken dit jaar niet alleen dat de Republiek bijna ten onderging, maar we vieren ook de ‘geboorte’ van Nederland. Dat Alva 450 jaar geleden, op 1 april 1572, ‘zijn bril’ (Den Briel) verloor aan de watergeuzen wordt doorgaans gezien als de geboorte van de Nederlandse Republiek. Tijdens het Kidsfestival gaan we met ‘Wat een ramp’ aan de slag.”

Activiteiten

– Workshop in Bibliotheek Bunschoten; Bouw een stad! – Hoe ziet jouw ideale stad eruit? Tijdens deze workshop leren de kinderen om met slimme vragen samen een beeld te vormen over hun ideale wijk, om deze vervolgens stukje voor stukje zelf op te bouwen. Groen, woonhuizen, winkels, speeltuinen, bos, water ……niets is te gek. In een mum van tijd ontstaat er een prachtige stad!

– Workshop wateroverlast in Museum Spakenburg in samenwerking met Waterschap Vallei en Veluwe. Een interactief spel over klimaatverandering waarbij kinderen eerst wateroverlast creëren en vervolgens moeten zorgen dat iedereen weer droge voeten krijgt.

– Speurtocht in Museum Spakenburg. Wat deden mensen in ons dorp om zichzelf te beschermen tegen rampen. Zoals bijvoorbeeld de Watersnoodramp? ,,We gaan op zoek naar de verhalen over Spakenburg vroeger en nu.”

– Uiteraard is er voor alle kinderen ook drinken en wat lekkers!

– Alle drie de activiteiten gedaan? Dan mogen de kinderen iets lekkers uitzoeken bij De Zuurstok!

Opgeven kidsfestival

– Het kidsfestival is voor kinderen van 7-12 jaar.

– Opgeven (klein)kind? Vul het formulier in op de CP site: cultuurplatform.nl/kidsfestival

– Geef op voor welk dagdeel je je (klein)kind wilt opgeven: ochtend 10.00-12.15 uur of middag 13.30-15.45 uur

– Je ontvangt vanuit CP secretariaat een inschrijvingsbevestiging. Neem je inschrijvingsbevestiging op 26 oktober mee naar Museum Spakenburg.

– Alle deelnemers zijn een kwartier voor aanvang van de activiteiten aanwezig in Museum Spakenburg (of 09.45 of 13.15 uur). Alle deelnemers ontvangen hier op vertoon van de inschrijvingsbevestiging een deelnemersstempelkaart en informatie over het programma.

– Deelname is gratis. Deze dag wordt aangeboden door bovengenoemde organisatoren.