Deel dit artikel op social platform

De Oranje leeuw van Spakenburg

 

Remco de Ruiter is een échte Oranjefan te noemen. Iedere keer als Nederland voetbalt tijdens een EK of WK trekt hij een leeuwenpak aan en hij staat als eerste op de rotonde te springen als Oranje wint. Ook dit keer kijkt hij weer enorm uit naar het WK.

,,Ik ben al maanden zenuwachtig”, lacht Remco. ,,Ik ben benieuwd hoe we gaan presteren onder Louis van Gaal.” Hij heeft de leukste feestjes al in zijn agenda staan en het leeuwenpak hangt weer klaar. ,,Ik denk dat ik al vanaf 2008 als Nederlandse leeuw verkleed ga”, vertelt hij. ,,Eerst had ik een goedkoper pak, maar nu pak ik het serieuzer aan. Ik investeerde in een beter pak, omdat het echt mijn ding geworden is.” Omdat Remco al zo’n veertien jaar in het leeuwenpak rondloopt, vinden mensen hem een échte Oranjefan. ,,Ik vind het leuk om iets anders te doen dan anderen, veel zijn al hetzelfde!”, geeft hij aan. ,,Het is gewoon supergaaf en grappig om te doen. Mensen worden er enthousiast van en daar doe je het voor!”

Ontzettend warm

Supporters vinden het jammer dat het WK dit keer in het najaar plaatsvindt, maar voor Remco is het eigenlijk een uitkomst. ,,Ik heb een keer geluk, want zo’n pak is ontzettend warm in de zomer met 30 graden”, lacht hij. Maar de reacties die hij ieder keer weer krijgt van mensen zijn goud waard volgens hem. ,,Ze willen altijd met mij op de foto en vaak krijg ik ook een sappie van iedereen. Ze vinden het superleuk! Ze kennen mij eigenlijk nog beter met mijn pak aan dan zonder”, zegt Remco grinnikend.

De leeuw is ook altijd op de bekende feestjes op de rotonde bij de Blauwe Reiger te vinden, zodra Nederland wint. Remco laat wel weten dat de leeuw vandalisme afkeurt. ,,Een feestje bouwen met elkaar is leuk, maar dingen slopen daarentegen is nergens voor nodig. Dus laten we het gewoon gezellig hebben met elkaar”, spreekt hij uit.

Voetbalfan

Remco is al jaren een voetbalfan in hart en nieren. ,,Ik kijk minimaal acht tot vijftien uur voetbal in de week”, vertelt hij. Zijn favoriete teams zijn Oranje en Ajax. ,,Dat zijn de twee teams waar ik het meest om geef.” En hoe denkt Remco dat Nederland het gaat doen op het WK? ,,Ik ga Louis van Gaal achteraan: we worden wereldkampioen”, antwoordt hij. Vol goede moed gaat hij het WK in, inclusief leeuwenpak.