Terug
Deel dit artikel op social platform

Deel Amersfoort straks verwarmd met warmte uit RWZI

 

De gemeente Amersfoort wil ruim 7.000 huishoudens in Amersfoort gaan verwarmen via warmte uit de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI).

De warmte wordt uit het gezuiverde afvalwater van de bestaande rioolwaterzuiveringsinstallatie op de Isselt gehaald, dit wordt aquathermie genoemd. Patrick Gaynor, heemraad van waterschap Vallei en Veluwe licht toe: ,,De levering van warmte uit effluent draagt bij aan de verduurzaming van Nederland en helpt gemeenten om te komen tot aardgasvrije wijken.”

Het initiatief is een samenwerking tussen Warmtebedrijf Amersfoort en twee publieke organisaties. Naast het waterschap is namelijk ook de gemeente Amersfoort onderdeel van de samenwerking. Astrid Janssen: ,,Iedereen wil wonen in een verwarmd huis, vooral in de wintermaanden. Tegelijkertijd is duurzaam en spaarzaam omgaan met verwarming belangrijk. In Amersfoort zijn we daarom met inwoners en organisaties volop bezig met de energietransitie. We kijken met welke alternatieve duurzame bronnen we woningen kunnen verwarmen als alternatief voor aardgas. Dat we uit aquathermie warmte kunnen halen waarmee we 7.000 woningen zouden kunnen verwarmen, is een belangrijke stap in het verduurzamen van onze stad. Samen met de partners doen we zo ook ervaringen op die ons helpen de energietransitie verder te versnellen.”