Deel dit artikel op social platform

Dit zijn de oorzaken van de waterleidingbreuken

 

Deze maand hebben in Bunschoten meer dan tien waterlekkages plaatsgevonden. Op sociale media uitten inwoners hun zorgen en gaven aan dat ze van mening waren dat de waterleidingen aan vernieuwing toe waren.

Volgens Geert-Jan Cath, woordvoerder van Vitens, zijn er verschillende oorzaken voor de breuken in Bunschoten: ,,Er zijn een aantal zogenaamde ‘spontane’ breuken geweest, waarbij het niet duidelijk is wat de oorzaak was. Daarnaast is het enkele keren (in ieder geval drie keer) zo geweest dat aannemers die voor andere werkzaamheden dan drinkwater bezig zijn in de grond per ongeluk een waterleiding geraakt hebben wat tot lekkages leidde.”

De waterlekkages hadden verschillende gevolgen, waaronder lage waterdruk en tijdelijke verkleuring van het water (bruin water). In het gebied rondom de Veenestraat werd zelfs tijdelijk geadviseerd om het drinkwater niet te gebruiken voor consumptie. Bovendien vergroot een leidingbreuk de kans op verdere leidingbreuken op andere locaties.

,,Bij leidingbreuken moeten we het water wel eens via andere leidingen aanvoeren, wat soms leidt tot geringe drukverschillen in het lokale leidingnet. Eigenlijk doorbreek je dan noodgedwongen de ‘status quo’ zoals die op dat moment aanwezig was in het net. En dat leidt dan weer tot een nieuwe leidingbreuk.”

In heel Bunschoten werden klachten gemeld over de lage waterdruk, maar met name in de wijk Rengerswetering ondervonden veel mensen dit probleem.

,,We doen er nu alles aan om de druk in Bunschoten weer constant te krijgen waardoor de situatie weer ‘tot rust’ komt. Heel vervelend voor de mensen die hier hinder van ondervinden natuurlijk.”

Volgens Vitens is de kwaliteit van de waterleidingen in Bunschoten op dit moment in orde. Daarom zien zij momenteel geen noodzaak om over te gaan tot vervanging van (delen van) het leidingnet.