Deel dit artikel op social platform

Drie keer meer vraag naar wespenbestrijders dan vorig jaar

 

De vraag naar wespenbestrijders was de afgelopen drie maanden liefst drie keer groter dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat concludeert matchingsplatform Slimster.nl na een analyse van de online zoekinteresse. Op termen als ‘wespenbestrijding’ en ‘wespennest verwijderen’ wordt vooral sinds de tweede week van juni ontzettend veel gezocht. Navraag bij aangesloten ongediertebestrijders bevestigt het beeld dat we momenteel met een serieuze wespenplaag te maken hebben.

Hoewel de eerste wespen doorgaans al in maart te zien zijn, hebben ongediertebestrijders er op dat moment nog nauwelijks werk aan. Het zijn dan enkel de koninginnen die beginnen een nest te bouwen, zonder voor overlast te zorgen. Dat begint vaak pas vanaf juni, wanneer de zogeheten werksters uit hun eitjes komen. Dat is met name dit jaar goed terug te zien in de cijfers. In de week van 12 juni nam het aantal zoekopdrachten voor zowel ‘wespenbestrijding’ als ‘wespennest verwijderen’ plotseling een grote vlucht. De voorlopige piek viel te noteren in de derde week van juli.

Warm voorjaar

Dat we landelijk gezien met relatief veel wespen te maken hebben, is onder meer te danken aan de milde winter. Daardoor overleefden niet alleen de koninginnen, maar ook de nodige mannetjes. Opmerkelijk is volgens Slimster daarnaast dat met name in de noordoostelijke provincies de vraag naar wespenbestrijders groot is. Een mogelijke verklaring daarvoor is het warme en relatief droge voorjaar. Normaliter regent het in het voorjaar landinwaarts meer dan in de kustprovincies. Die regen zorgt ervoor dat wespen niet terugkeren naar hun nest, met het sterven van de larven als gevolg. Maar doordat het afgelopen voorjaar ook in provincies als Groningen en Overijssel goed toeven was voor wespen, lijkt de vraag naar wespenbestrijders hier momenteel het sterkst te zijn toegenomen.

Vanwege het risico op uitvliegende wespen is het niet aan te raden een wespennest zelf kapot te maken of te verwijderen. Je kunt dit beter overlaten aan een specialist. Een nest dat in de openbare ruimte voor overlast of gevaar zorgt wordt doorgaans door de gemeente verwijderd. Wie thuis een nest wil laten verwijderen draait daarbij zelf op voor de kosten. Uit alle offerte-aanvragen voor ongediertebestrijders die Slimster vergeleek, blijkt dat een wespennest verwijderen gemiddeld 60 tot 80 euro per nest kost. Is er sprake van een nest op een moeilijk bereikbare plek of gaat het om meerdere nesten? Dan lopen de kosten voor wespenbestrijding vaak op tot rond de 150 euro.