Deel dit artikel op social platform

Echt lijkende speelgoedwapens duiken op op kermis

Op de kermis zijn echt lijkende speelgoedwapens verspreid. Meerdere kinderen hebben zo’n speelgoedwapen gewonnen.

De politie startte een onderzoek en heeft samen met de gemeentelijke handhavers een bezoek gebracht aan de kermisexploitant. Het betrof de kraam met de muntenschuivers. Na het verkrijgen van punten bij deze kraam konden deze ingewisseld worden tegen prijzen. Het speelgoedvuurwapen was één van deze prijzen.

Verpakking

De kermisexploitant heeft de verpakking van het speelgoedwapen laten zien aan de agenten. Op de verpakking stond een CE-keurmerk. Een CE-markering geeft aan dat het product voldoet aan de daarvoor geldende regels binnen de Europese Unie. Het speelgoed was afkomstig van een groothandel uit Almelo. Agenten hebben het speelgoedwapen uit de verpakking gehaald en bekeken. Op het wapen bleek geen CE-keurmerk zichtbaar te zijn. De afbeelding op de verpakking kwam daarnaast ook niet overeen met de inhoud. Het speelgoedwapen kan volgens de politie als dreigend worden beschouwd.

Niet toegestaan

Op straat lopen met een echt lijkend speelgoedwapen is niet toegestaan. Een agent kan het speelgoedwapen verwarren met een echt wapen. Bij twijfel zullen agenten ook een zogenoemde BTGV-procedure uitvoeren. BTGV staat voor Benaderings Techniek Gevaarlijke Verdachten. Bij deze procedure zullen agenten hun dienstwapen pakken en richten op de persoon met speelgoedwapen. In het verleden zijn er in Nederland al mensen doodgeschoten die liepen te dreigen met een nepwapen.

De kermisexploitant verklaarde de partij ongezien te hebben gekocht. Volgens hem heeft hij enkel de afbeelding op de verpakking gezien en zag hij na het weggeven enkele jongeren lopen met het speelgoedpistool. Hij kwam toen tot het besef dat deze speelgoedwapens veel kenmerken hadden van een echt vuurwapen. Hij zegt toen gestopt te zijn met het uitreiken.

De echt lijkende speelgoedwapens zijn niet in beslag genomen door de politie. Wel heeft de politie de kermisexploitant een waarschuwing geven. De kermisexploitant heeft aan de politie aangegeven dat de speelgoedwapens teruggaan naar de groothandel.