Deel dit artikel op social platform

Een griepprik halen tijdens de zwangerschap

 

De griepprik verkleint de kans om griep te krijgen. Ook verkleint het de kans om ernstig ziek te worden van griep. Zwangere vrouwen kunnen vanaf 22 weken een gratis griepprik halen.

,,Zwangere vrouwen met griep worden vaker opgenomen in het ziekenhuis dan vrouwen met griep van dezelfde leeftijd die niet zwanger zijn”, laat het RIVM weten. Ook hebben pasgeboren baby`s een hoger risico op ernstige gevolgen van griep zoals ziekenhuisopname. ,,De griepprik is veilig voor de baby en de zwangere vrouw.”

Na griepvaccinatie tijdens de zwangerschap maakt het lichaam van de zwangere vrouw antistoffen tegen het griepvirus. Via de placenta/moederkoek vindt uitwisseling plaats van onder andere voedingsstoffen en antistoffen. Zo komen de antistoffen tegen het griepvirus ook bij de baby en heeft de baby een kleinere kans om griep te krijgen in de eerste maanden na de geboorte. Ook is de zwangere vrouw zelf beschermd. Als de baby of de zwangere vrouw toch griep krijgen, verloopt de infectie meestal mild.

Vanaf 22 weken

Alle zwangeren die 22 weken of langer zwanger zijn, kunnen zich dit jaar van 1 oktober tot en met 31 december zelf bij hun huisarts melden voor de gratis griepprik. Bel daarvoor de assistente.

Andere landen

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO (World Health Organization) heeft in 2012 een wereldwijd advies uitgebracht om alle zwangere vrouwen tegen griep te vaccineren. Bijna alle landen in Europa vaccineren daarom zwangere vrouwen al jaren tegen griep (maar ook veel andere landen in de rest van de wereld). In Nederland wordt dit geadviseerd sinds 2021.