Search
19°C
Deel dit artikel op social platform

Eén op de 29 woningen in Bunschoten onbewoond

In 2022 was 3,8 procent van de woningen in de provincie Utrecht onbewoond. Dat blijkt uit onderzoek van de Amersfoortse vergelijkingswebsite Slimster.nl op basis van cijfers die het CBS onlangs publiceerde.

Met name de huursector kent relatief veel leegstand. 5,7 procent van de Utrechtse huurwoningen had geen bewoner, tegen 2,3 procent van de koopwoningen. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug is de leegstand relatief het grootst, terwijl Wijk bij Duurstede juist het kleinste percentage onbewoonde woningen kent.

Van de 601.096 woningen in Utrecht die het CBS op 1 januari 2022 telde hadden er 22.739 geen bewoner. Dat is opmerkelijk stelt Slimster, omdat het CBS onlangs nog berichtte dat bijna 900.000 Nederlanders wel zouden willen verhuizen. Vanwege de woningnood wil het kabinet tot 2030 jaarlijks dan ook 100.000 extra woningen laten bouwen. Desondanks is er in veel gevallen een logische verklaring wanneer een woning onbewoond is.

De meeste leegstand vinden we in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Daar is één op de zestien woningen (6,2 procent) officieel onbewoond. Bij huurwoningen gaat het zelfs om 11,2 procent. Na Utrechtse Heuvelrug volgen Baarn (ook 6,2 procent) en Stichtse Vecht (5,1 procent). In de gemeente Wijk bij Duurstede gaat het daarentegen om slechts 2 procent van de woningen, net iets minder nog dan in Leusden en Houten (beide 2,3 procent).

In de gemeente Bunschoten is 3.45% van de woningen onbewoond. Het gaat om 2.5% van de koopwoningen en 6.1% van de huurwoningen.

Landelijk gezien komt de meeste leegstand voor in de provincie Zeeland. Daar is ruim één op de dertien woningen officieel onbewoond. Liefst vier Zeeuwse gemeenten staan in de top-10 wat betreft het hoogste percentage onbewoonde woningen. In die lijst komen we verder de vier Friese Waddeneilanden tegen en dus de Noord-Hollandse kustgemeenten Zandvoort en Bergen. De volledige lijst is te bekijken op de website van Slimster.