Deel dit artikel op social platform

Eerste Mensenbieb draait om acceptatie van anders zijn

Er vond gisteravond voor het eerst de Mensenbieb plaats in de bibliotheek. Het thema van de avond was ‘anders zijn’.

De avond werd georganiseerd in samenwerking met de stichting AndersOm, die in 2017 is opgericht met als doel anders geaarde mensen van alle leeftijden zich meer geaccepteerd en thuis te laten voelen in hun omgeving. Dit wordt bereikt door het delen van vragen en moeilijkheden en het bevorderen van een liefdevolle omgang met seksuele diversiteit in de omgeving. Volgens Ellemieke Tempelaar-van de Geest is de stichting nog steeds nodig, maar het ideale beeld zou zijn dat de stichting uiteindelijk kan worden opgeheven.

De avond begon met een toneelvoorstelling van Eduscenes. Aanwezigen konden de voorstelling onderbreken en reageren op wat ze zagen. Nadat hierover gesproken was, ging de voorstelling weer verder. De voorstelling ging over twee mannen die elkaar na lange tijd weer ontmoeten. Een van de mannen vertelt dat hij uit de kast is gekomen en zijn vrouw verlaat.

Na de voorstelling begon de Mensenbieb. Aanwezigen kregen eerst uitleg over de Mensenbieb. Voor velen was het de eerste keer dat ze een Mensenbieb bezochten. De Mensenbieb is een bibliotheek van mensen, waar levende boeken kunnen worden ‘geleend’. Dit zijn vaak mensen die je normaal gesproken niet vaak spreekt. Na het lenen mag je voor ongeveer 20 minuten in gesprek gaan met het levende boek. Iedereen mocht alles vragen aan hun levende boek, maar de levende boeken waren niet verplicht om te antwoorden. Net als bij het lenen van echte boeken was het niet toegestaan om het levende boek te beschadigen en moesten vragen respectvol zijn.

Er waren vijf levende boeken aanwezig, elk met een ander thema: David – homo en christen, Nathalie – transgender, Maria – moeder van een christelijke homoseksuele jongen, Fenny – lesbisch, getrouwd met Alice en eerder getrouwd met een man, en Joop – kwam laat uit de kast als homo. Ongeveer dertig mensen bezochten de bijeenkomst, waaronder wethouder Van Asselt.