Deel dit artikel op social platform

‘Er is al zoveel bagger op tv’

Het moest er toch maar eens een keer van komen: Spakenburg krijgt een eigen realityserie. Na het grote succes van de serie URK! gaat SBS6 verder met het volgende vissersdorp. Spakenburg zal in de schijnwerpers staan tijdens zes afleveringen ‘Boeren Bijbels en Beauties’. En daarbij kan gelijk een vraag worden gesteld: Een typerende titel voor het dorp of juist kort door de bocht?

In het geheim waren de opnames voor de serie al een tijdje bezig. Zelfs een paar jaar geleden al. Het plan ligt dus al een tijdje op de plank. Nu is het eindelijk zover en gaat het project er écht komen. Ook zijn de eerste beelden van de serie al gelekt.

De (uitgelekte) trailer van tien minuten laat zien welke bekende dorpsgenoten een rol gaan spelen in de serie. Allereerst komt Menno Veldhuizen aan het woord. Hij laat zijn werk zien op zorgboerderij De Veldmuis (boeren). Ook dominee Gertjan van Harten heeft een rol (Bijbels). Hij vertelt over de bijzondere dingen die hij in Spakenburg meemaakt. ,,Er gebeuren hier dingen die je nog nooit meegemaakt hebt”, beschrijft de dominee. Hij doelt daarmee op criminaliteit, drugsgebruik, drugshandel en huwelijksproblemen in het dorp. Hij wordt in de serie bestempeld als de grappigste dominee van Nederland. Gretia en Janet zijn hartsvriendinnen en hebben samen schoonheidssalon Double Dutch Beauty (beauties) en bloemist Dirk-Geert Korlaar komt ook aan het woord en vertelt over zijn passie voor bloemen. Ook laat hij een stuk op het orgel horen en mogen de kijkers gluren in zijn huis waar hij woont met zijn man en twee naaktkatten. Stuk voor stuk laten de dorpsgenoten zien hoe hun leven er in Spakenburg of Eemdijk uitziet. ,,De serie vullen we in met Spakenburgse schoonheden, Bijbelse humor en de avonturen op Zorgboerderij De Veldmuis”, luidt de beschrijving van de serie. Het belooft een grappige serie te worden, waarbij deze opvallende karakters in het dorp centraal staan.

Toen het nieuws van de serie naar buiten kwam, was niet iedereen uit het dorp even enthousiast. Veel zien het project eigenlijk niet zitten en reageren negatief. Ze zijn vooral bang dat het dorp verkeerd wordt neergezet. ,,Ik hoop niet dat we net zo neergezet worden als de Urkers”, beaamt Herma van de Coterlet in een reactie op Facebook. Hennie van Diermen reageert: ,,Niet aan beginnen, alleen maar negatief.”

Ook Henriëtte Zandbergen heeft zo haar bedenkingen: ,,Hoop dat het positief mag uitpakken, maar ik ben er bang voor.” ,,Whaha nou dat wordt een lekkere positieve serie (heel veel smileys). Succes ermee”, schrijft Thea Lurks. Alma Strik-Koelewijn: ,,Wie zouden zich daar nu weer voor geleend hebben?” Ook Dirk van de Groep is niet enthousiast: ,,Ohhhh en er is al zoveel bagger op tv. Je kan ook gewoon nee zeggen als je commercieel uitgebuit wordt door dit soort zenders.”

Door alle negatieve reacties heen, zijn er ook een aantal enthousiastelingen voor de Spakenburgse serie. Nathan van Belkom-Huijgen schrijft: ,,Superleuk zeg.” Annelies van de Broek steekt haar duim omhoog: ,,Leuk!” En vooral ‘Buuten nolletjes’ zien de typetjes uit Spakenburg wel zitten. Lekkere tv om weg te kijken. ,,Nice one! Kijkuuuhh!”, schrijft Roland Buiss. ,,We gaan er voor zitten”, laat Corrie van Dun-Koole weten. Ada Bos-Heijnen heeft wel zin in een serie over Spakenburg. ,,Ze hoeven niets over Spakenburgers te zeggen: ze zijn tenminste recht voor z’n raap. Dat is waar ik woon wel anders. Ik hou van het gewoon zeggen en niet stiekem.” ,,Leukkkkk, weer wat te kijken”, zegt Corette Veenstra enthousiast. En ook Krista Berkhout is er wel voor in. Ze tagt haar vriendin. ,,Hebben we weer wat om te kijken? Leuk, leuk.”

Ook worden er veel Spakenburgers getagd door vrienden en familie met de vraag of ze ook een rol in de serie hebben. Voor nu zijn alleen nog bovenstaande namen bekend. Hoe Spakenburg precies wordt neergezet, blijft een vraag. Daarvoor moet je écht de serie kijken. Nog even geduld, want de realityserie is vanaf 18 juli iedere maandag te zien om 20.30 uur op SBS6. Er zijn in totaal zes uitzendingen.