Deel dit artikel op social platform

Excelsior zorgt voor lichtpuntje

In deze in meerdere opzichten donkere dagen zorgde fanfareorkest Excelsior zaterdag voor een lichtpuntje door een fijn najaarsconcert te geven.

In de Immanuelkerk, waar de coronamaatregelen ruimschoots konden worden en ook werden nageleefd, genoot het publiek van een gevarieerd muzikaal programma. De opening van het concert was ouderwets te noemen en dat is hier positief bedoeld. Een prachtig koraal van Bach en een mooie, vrolijke mars van Meindert Boekel. Zo hoort een fanfare een concert te beginnen!

Filmmuziek

De mooie, soepele en warme klank die zo kenmerkend is voor Excelsior en die bij het beginkoraal weer zo goed beviel kon ook in het tweede deel van het programma voluit worden geëtaleerd.

Dit deel van het programma bestond uit sfeervolle, dramatische filmmuziek uit onder meer The Lord of the Rings en Soldaat van Oranje. Excelsior musiceerde overtuigend, klonk mooi als geheel en was goed in balans. Prima soli ook vanuit de verschillende secties van het orkest. De Immanuelkerk is akoestisch gezien niet de meest makkelijke kerk voor blazers (het klinkt er door het vele steen snel te luid, zeker als de kerk niet vol is) maar Excelsior wist hiermee uitstekend om te gaan.

Het concert werd besloten met een blok vrolijke, lichte, Spaans georiënteerde muziek.

Ook in dit genre is Excelsior inmiddels goed thuis, al werd het hier en daar nu wel wat wild en slordig. Maar een vrolijk en spetterend slot was het zeker.

Afscheid dirigent

Opmerkelijk nieuws was er nog op het einde van het concert toen mee werd gedeeld dat dirigent Arjen Bos Excelsior na 27 (!) jaar gaat verlaten. Orkest en publiek zullen zijn vakmanschap en toewijding gaan missen. Dat wordt nog wennen als er straks na zo’n honderd door Bos gedirigeerde concerten een ander op de bok zal staan. Maar zover is het nu nog niet. Eerst nagenieten van deze avond en hopen dat Excelsior ook in het voorjaar of anders de vroege zomer weer een concert zal kunnen geven. (JDFzn)