Deel dit artikel op social platform

Excentrieke kunstenaar exposeert in het gemeentehuis

 

De excentrieke kunstenaar Heyn van Loveren (76), die al meer dan 35 jaar in Polen woont, exposeert van 27 september tot en met 17 november in het gemeentehuis van Bunschoten. U kunt terecht tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.

Van Loveren exposeerde in het verleden in de grote Poolse steden Warschau, Krakau en Gdansk en acht jaar geleden ook nog in het nationaal museum in Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. Zeven jaar terug exposeerde hij ook al eens in Bunschoten, toen in het Kunstpunt van Stef Vedder aan de Ansjovisweg.

De grote passie van de inwoner van de Poolse gemeente Rumia is schilderen. De geboren Huizer heeft de interesse in kunst geërfd van zijn voorouders. Zijn vader en grootvader hadden ook artistieke talenten. Als kind voelde Heyn al de aantrekkingskracht tot verf, potloden en kwasten. Hij is autodidact.

Daarnaast is Van Loveren afkomstig uit een echte handelsfamilie. De familie hield zich onder andere bezig met de handel in hout, kaas en haring. Heyn bezit dit handelsbloed ook. Hij werkte in bijna heel Europa. Daarnaast zat hij jarenlang in de horeca.

Wat het schilderen betreft, is hij gefascineerd door verschillende schilderstijlen. ,,Ik hou van impressionisme, post-impressionisme, traditionele Nederlandse schilderkunst, evenals eigentijdse. Mijn schilderijen zijn een mix van verschillende stijlen.”

Opvallend aan zijn werken zijn de rijkdom aan kleuren en de bijzondere voorstelling van de mensen en het landschap. Niet alles wat hij schildert is een getrouwe weergave van de werkelijkheid. ,,Sommige schilderijen zijn pure verbeelding”, laat hij weten.