Deel dit artikel op social platform

Finalisten kinderburgemeester bekend

 

Yilmaz (‘t Kruisrak), Jorn (De Grondtoon) en Philine (Groen van Prinstererschool) zijn in de klas verrast door burgemeester Melis van de Groep met het leuke nieuws dat ze door zijn naar de finale van de kinderburgemeester.

Tijdens deze finale op vrijdag 1 juli krijgen alle drie de kandidaten de kans om te laten zien waarom zij zichzelf de beste kinderburgemeester vinden.

Het is vervolgens aan de jury (bestaande uit de burgemeester, de raadsgriffier en iemand uit het onderwijs) om de keuze voor de kinderburgemeester te maken. De kinderburgemeester 2022-2023 wordt tijdens de finale bekendgemaakt en gaat na de zomervakantie aan de slag. De huidige kinderburgemeester Rosalie Koops treedt voor de zomervakantie af. Tijdens de finale wordt afscheid van haar genomen.

De gemeente Bunschoten vindt het belangrijk om kinderen te betrekken bij de gemeente en de politiek. Daarom is besloten om jaarlijks een kinderburgemeester in de gemeente Bunschoten aan te stellen. De kinderburgemeester wordt gekozen uit groep 7 van het basisonderwijs en is dan het volgend schooljaar in groep 8 kinderburgemeester.

De kinderburgemeester krijgt vooral representatieve taken naast de (loco)burgemeester en sluit aan bij activiteiten voor kinderen vanuit de gemeente. Daarnaast mag de kinderburgemeester regelmatig met de (loco)burgemeester en de kindergemeenteraad praten over diverse ontwikkelingen. De kinderburgemeester brengt ook een eigen aandachtspunt in: een punt waar hij/zij veel waarde aan hecht en waaraan tijdens de periode als kinderburgemeester invulling wordt gegeven.