Deel dit artikel op social platform

Frituurvet kan nu ook los ingeleverd worden bij aanbiedstation

 

Bij het aanbiedstation aan de Groeneweg in Bunschoten is een tank geplaatst voor visbakolie en vloeibaar frituurvet. In de tank is het mogelijk om een blik of jerrycan leeg te gieten.

Hierdoor is het mogelijk om de blik of jerrycan weer mee naar huis te nemen en opnieuw te gebruiken. Het blijft ook mogelijk om afgesloten flacons aan te bieden.

De gemeente Bunschoten laat het frituurvet ophalen door de firma Quatra. Frituurolie en -vetten die ze ophalen gaan na verwerking naar biodieselproducenten, aviation fuel- en HVO-raffinaderijen. Zij maken er duurzame biodiesel van die 90% minder CO2 uitstoot ten opzichte van gewone diesel. De frituurresten vormen de basis voor biogas. Hoogstwaarschijnlijk krijg de gemeente een vergoeding voor het ingeleverde frituurvet.

Frituurvet wordt nog vaak door het riool gegooid. Dit zorgt voor grote schade aan het riool en voor een grote kostenpost voor gemeentes en waterschappen. Riolering, rioolgemalen en zuiveringsinstallaties kunnen verstopt raken door lozingen van frituurvet.