Deel dit artikel op social platform

Geen Russisch gascontract in Bunschoten

Op schriftelijke vragen van het CDA over het gebruik van Russisch gas antwoordt het college dat de gemeente Bunschoten geen direct gas afneemt van Russische bedrijven waaronder Gazprom.

Marloes ter Haar

,,Voor 2021 en 2022 betrekken wij gas bij ENGIE NL.” Ook lopen er geen aanbestedingstrajecten waarin Gazprom of andere Russische aanbieders direct partij zijn. ,,Voor 2023 en 2024 heeft gemeente Bunschoten clicks vastgelegd voor de levering van gas bij MAIN NL (2023 60% en 2024 50%). Voor 2023 – 2024 is door Gazprom wel een offerte ingediend, maar die is niet meegenomen in de definitieve offerteronde omdat zij alleen gas aanboden en geen elektriciteit.”’

Indirect is het aandeel Russisch gas niet te bepalen, volgens het college. ,,Liander is verantwoordelijk voor het gasnet in Nederland. Voor heel Europa is de vulling een mix van gas uit Noorwegen, de Verenigde Staten en ook Rusland.”

Op de vraag of het college bereid is deel te nemen aan de petitie en contracten (direct of indirect) aangaande gebruik Russisch gas op te schorten of te beëindigen, geeft het college aan dat er geen directe contracten voor Russisch gas zijn. ,,Op Europees niveau zal bepaald moeten worden dat het aandeel Russisch gas teruggebracht moet worden naar nihil. De gemeente Bunschoten heeft daar geen invloed op.”