Search
19°C
Deel dit artikel op social platform

Gemeente sluit zich aan bij bekritiseerd platform

De gemeente Bunschoten heeft zich aangesloten bij ‘Meld een Vermoeden’. Dit is een meldpunt voor ondermijning. Klinkt positief, maar er zitten nogal een aantal haken en ogen aan dit goedbedoelde platform.

Voorbeelden van ondermijning zijn drugshandel, witwassen of fraude. Criminelen maken voor illegale activiteiten gebruik van legale bedrijven en diensten. Hierdoor vervagen normen en neemt het gevoel van veiligheid en leefbaarheid af. Dit effect heet ondermijning. ,,Het is belangrijk dat ondermijning gemeld wordt”, geeft de gemeente aan. En dat doen zij vanaf vandaag via het platform ‘Meld een Vermoeden.’

Onterecht op de zwarte lijst

In 2021 zijn er een aantal artikelen verschenen over het platform, die de organisatie ervan in twijfel trekken. Autoriteit Persoonsgegevens (AP) maakte zich zorgen over de gebruik van platformen zoals ‘Meld een Vermoeden’. Ook wel ‘klikapps’ genoemd. Er zouden privacy risico’s aan de systemen zitten. Ook neemt de gemeente een taak van de politie over door gebruik te maken van het systeem en als laatste zouden burgers onterecht op een zwarte lijst terecht kunnen komen; toestanden als de toeslagenaffaire zouden zich dan eventueel kunnen herhalen.

Scherp in de gaten

Op dit moment kan er via de site van de gemeente Bunschoten een melding worden gemaakt via het platform. Wanneer de AP vermoedt dat een gemeente de privacywet overtreedt, bijvoorbeeld als die nalatig is geweest in het beschermen van persoonsgegevens, kan de waakhond een onderzoek instellen en eventueel een boete opleggen. De AP houdt alles scherp in de gaten.

Mocht je melding willen maken van ondermijning, dan kan dat ook bij de politie en Meld Misdaad Anoniem. Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke meldpunt. Bij de politie is het ook mogelijk om een melding te maken bij Team Criminele Inlichtingen (TCI). Als één van de weinige afdelingen binnen de politie, mag het TCI de identiteit van haar bronnen afschermen.