Search
4°C
Deel dit artikel op social platform

Gepersonaliseerde toiletpas geeft mensen met MS bewegingsvrijheid terug

 

Op 30 mei is het Wereld MS dag. 42% van de mensen met multiple sclerose (MS) in Nederland durft er niet op uit te gaan door hun blaasproblemen. Ze vermijden gezellige etentjes, op visite gaan en zelfs de dagelijkse boodschappen of een middagje winkelen.

Omdat er altijd een angst is dat er een ongelukje kan gebeuren. En omdat er geen openbaar toilet in de buurt is. Hierdoor raken ze in een isolement en wordt hun wereld onnodig kleiner. Met de gepersonaliseerde toiletpas kunnen zij gratis toegang en voorrang krijgen tot openbare en niet-openbare toiletten. Als de pas op zoveel mogelijk plekken herkend wordt, geeft dat mensen met MS hun bewegingsvrijheid terug.

De gepersonaliseerde toiletpas is een initiatief van Coloplast en wordt ondersteund door het Nationaal MS Fonds, MS Vereniging Nederland en Jong & MS. MS in Nederland

Er zijn in Nederland 25.000 mensen met MS. Iedere dag krijgt iemand in Nederland de diagnose MS. De eerste symptomen laten zich meestal zien wanneer mensen tussen de 20 en 40 jaar oud zijn. Het is de meest invaliderende ziekte onder jonge mensen. Er bestaan medicijnen die de ziekte afremmen, maar een oplossing voor MS is er (nog) niet. MS is een aandoening van het centraal zenuwstelsel. Signalen van en naar de hersenen kunnen door beschadigingen aan de zenuwen niet goed worden doorgegeven. Hierdoor vallen lichaamsfuncties uit.

De gepersonaliseerde toiletpas helpt mensen met MS om onbelemmerd de dingen te doen die zij willen doen. ,,We hopen dat iedereen die de toiletpas ziet, toegang en voorrang geeft tot het toilet in hun zaak, winkel of instelling. Mensen met MS rekenen op u!”

Hoe kunt u helpen?

• Verleen direct toegang tot uw toilet aan mensen met deze gepersonaliseerde toiletpas. Zij hebben door een medische noodzaak direct toegang nodig.

• Informeer uw personeel, zodat zij ook op de hoogte zijn van deze gepersonaliseerde toiletpas en de medische noodzaak.

• Plak op uw raam/deur een raamsticker. Hiermee laat u zien dat u toegang en voorrang verleent aan mensen met blaas- en/of darmproblemen met een medische noodzaak. U kunt deze raamsticker gratis aanvragen via darmenblaasnieuws@coloplast.com