Search
5°C
Deel dit artikel op social platform

Grootste haringintocht in Bunschoten-Spakenburg

Vanaf woensdag 15 juni verkopen visspecialisten de nieuwe haring in hun winkel of verkoopwagen. Dit moment laten de honderden Spakenburgse vishandelaren niet ongemerkt voorbij.

Zij organiseren op deze dag de Haringintocht, een feestdag voor het publiek in de haven en het dorpscentrum. Van 15.00 tot 20.00 uur is er van alles te beleven. Aan de intocht is een inzamelingsactie voor de Stichting Ambulancewens is gekoppeld.

Planning

De feestdag begint om 15.00 uur in de oude haven. Daar brengt een botter, een klassiek houten vissersschip, het eerste vaatje haring aan land. Om 15.30 uur begint het grote defilé van verkoopwagens. Dagelijks rijden honderden verkoopwagens vanuit Bunschoten-Spakenburg naar markten en standplaatsen in heel Nederland. De visspecialisten brengen verse vis en visgerechten naar consumenten van Groningen tot Maastricht. Op 15 juni vormen al die ondernemers in het centrum van het dorp de grootste vlootshow van marktwagens in Europa. Een lang lint ‘winkels op wielen’ zal door de straten rijden en zo het nieuwe haringseizoen inluiden. Van alle deelnemende verkoopwagens wordt in de oude haven een staatsieportret gemaakt.

Om 16.00 uur start in het centrum het Haringfeest. Bezoekers kunnen hier de Hollandse Nieuwe proeven tegen een geringe vergoeding die geheel gedoneerd wordt aan Stichting Ambulancewens. Het haringfeest duurt tot 20.00 uur en de organisatie zorgt voor muzikale omlijsting. Natuurlijk zijn er voldoende drankjes verkrijgbaar.

Stichting Ambulancewens

De stichting Ambulancewens was in 2007 de eerste stichting in Nederland die laatste wensen van terminale patiënten vervult. Zeven dagen per week, 365 dagen per jaar rijdt medisch geschoold personeel op vrijwillige basis met ernstig zieke mensen naar wenslocaties in Nederland en daarbuiten. De laatste wensen variëren van een bezoek aan het strand tot een visite bij een geliefde of het bijwonen van een bijeenkomst. Tijdens de Haringintocht is de stichting aanwezig met één van haar ambulances.