Search
19°C
Deel dit artikel op social platform

Handwerkfestijn voor het Diabetes Fonds

 

Van 16 tot en met 18 juni (van 10.00 tot 17.00 uur) is in Hoevelaken de veertiende editie van het Handwerkfestijn voor het Diabetes Fonds.

Het Handwerkfestijn is de markt voor creatievelingen. Je kan er allerlei handwerkmaterialen, stoffen en wol kopen. Maar ook papier, kralen, boeken en tijdschriften. De opbrengst van het Handwerkfestijn gaat naar onderzoek naar diabetes.

Marja Leijtens organiseert samen met tientallen vrijwilligers jaarlijks dit prachtige evenement. Het ontstaan? Ooit gaf Marja kantklosles. Ze had veel materialen liggen die ze niet meer gebruikte. Ze besloot het te verkopen voor het Diabetes Fonds. Haar zoon Lars (28) kreeg op 3-jarige leeftijd de diagnose diabetes type 1. Doordat Marja de ziekte van dichtbij meemaakte, besefte ze dat ze wilde bijdragen aan de genezing van diabetes. Uiteindelijk groeide het Handwerkfestijn uit tot een bekend fenomeen. Bezoekers vanuit het hele land komen jaarlijks naar Hoevelaken.

Tijdens de eerste editie van het Handwerkfestijn waren er slechts enkele kraampjes. Nu zijn er tenten met een oppervlakte van 200 m2 met meer dan 1.800 dozen gevuld met handwerkmaterialen. Mensen schenken allerlei materialen die tijdens het Handwerkfestijn verkocht mogen worden voor het goede doel. Marja: ,,Ik had nooit durven dromen dat het Handwerkfestijn zo groot zou worden en het zoveel zou opbrengen voor onderzoek naar de genezing van diabetes type 1. Doordat we het twee jaar niet konden organiseren door corona, zijn er nu extra veel spullen! Ook alle hulp die we krijgen is geweldig. De vele vrijwilligers die helpen met de opbouw en het verkopen van de materialen, dat de dozen opgeslagen mogen worden bij Pot Logistiek en Verhuizingen, en het terrein dat Harco Hoveniers al jaren beschikbaar stelt, het is werkelijk fantastisch!”

Marja komt in actie voor haar zoon en alle andere mensen met diabetes. Marja: ,,Ik collecteerde al voor het Diabetes Fonds, maar ik wilde meer doen. Elk jaar groeit het Handwerkfestijn in gedoneerde materialen, bezoekers en het bedrag dat wordt opgehaald. Bij de laatste editie in 2019 overhandigde Marja een cheque ter waarde van € 27.351,80 aan het Diabetes Fonds. Marieke Reuvers, Teamleider Acties en Evenementen bij het Diabetes Fonds: ,,Wat Marja met al de betrokken vrijwilligers bij elke editie voor elkaar krijgt is echt heel erg bijzonder. Allemaal zo bevlogen en betrokken bij de organisatie van het festijn en het einddoel: geld ophalen voor diabetesonderzoek. Zulke mensen en initiatieven maken echt een verschil, niet alleen om onderzoek te kunnen financieren, maar ook om aandacht te vragen voor diabetes. Wij zijn Marja en haar team heel erg dankbaar.”