Deel dit artikel op social platform

Help je dieren de feestdagen goed door

 

Sinterklaas, kerst en oudejaarsavond zijn dagen waar we reikhalzend naar uitkijken in deze donkere periode. We maken het extra sfeervol met een verlichte kerstboom, versiering, suikergoed en andere lekkere hapjes. Om ervoor te zorgen dat het ook voor de dieren feest is, geeft De Dierenbescherming tips om ongemakken te voorkomen en om er een nog fijnere tijd van te maken.

De decembermaand is o zo sfeervol, maar stiekem brengt deze periode ook behoorlijk wat risico’s met zich mee. Kerstbomen, hulst en de wonderschone kerstster zijn minder onschuldig dan je in eerste instantie misschien denkt. Deze planten zijn namelijk giftig voor katten. De meeste katten zullen dit soort planten uit zichzelf links laten liggen, maar als katten veel haarballen in hun buik hebben, eten ze graag gras zodat ze kunnen braken. Bij gebrek aan gras in je woonkamer kunnen ze nog weleens ander groen uitkiezen als alternatief.

Heb je een afgezaagde kerstboom? Plaats dan geen water- of voerbak in de buurt van die boom. Als honden of katten per ongeluk dennennaalden binnenkrijgen, kunnen ze flink ziek worden. Klachten zijn bijvoorbeeld diarree, braken, maag-darmproblemen, maar ook problemen met het zenuwstelsel.

Hufterproof ballen

Versier je boom vooral met hufterproof ballen. Ballen zijn voor dieren verleidelijk om mee te spelen -‘ah toe, één mepje maar!’- en ja de glazen variant valt gemakkelijk kapot. De voetkussentjes van je huisdier zijn niet bestand tegen scherpe scherven. Het doorslikken van scherven is ook levensgevaarlijk. Mocht je toch die ene wondermooie glazen kerstbal willen ophangen, hang hem dan zo hoog mogelijk in de boom (als je zeker weet dat je boom niet kan omvallen).

Als je metalen haakjes gebruikt om de kerstversieringen in de boom te hangen, zorg er dan voor ze goed om de tak zijn gevouwen. Daarmee verklein je de kans dat er een los haakje op de grond valt en nietsvermoedend opgelebberd wordt door je geliefde huisdier. Dergelijke haakjes kunnen de darmwand van je huisdier doorboren. Vind je haakjes na het lezen hiervan nu wat griezelig? Gebruik dan simpelweg touwtjes.

Engelenhaar

Het schittert zo mooi en geeft je boom glans, maar het kan je kat de kop kosten: engelenhaar, linten en andere plastic slingers. Katten hebben vaak een intrinsieke drang erop te kauwen. Als ze het binnenkrijgen kan dat desastreuze gevolgen hebben in de maag of darmen.

Chocoladekransjes

Hoe enig en heerlijk het ook is, hang geen chocoladekransjes in je boom. Chocola is giftig voor je huisdier en in een poging om iets te bemachtigen kan de hond of kat de boom omverwerpen.

Heb je jonge katten in huis? Dan is het misschien slim een jaartje geen echte kerstboom neer te zetten. Je kunt eventueel een alternatieve kerstboom neerzetten, zoals een kerstboom gemaakt van plankjes. Via Google vind je overigens allemaal grappige manieren om een kittenproof kerstboom neer te zetten (of op te hangen… ).

Snoepgoed

Honden zijn meesters in het zo aandoenlijk mogelijk bedelen en werken -als het even kan- meer van Piets strooigoed naar binnen, dan de kinderen. Let daarom goed op: voedsel voor mensen bevat voor huisdieren te veel calorieën, te veel zout en te veel kruiden. Sommige etenswaren zijn zelfs giftig, zoals chocolade. Grote hoeveelheden chocola (vooral puur) kunnen funest uitpakken voor je hond.

Andere voorbeelden van giftige etenswaren die met de feestdagen regelmatig op tafel staan, zijn druiven, rozijnen en macadamianoten (giftig voor honden), avocado (giftig voor vrijwel alle dieren) en alliumsoorten: uien, knoflook, bieslook en prei (vooral giftig voor honden en katten, maar kunnen bij knaagdieren en konijnen ernstige darmproblemen opleveren). Wil je jouw dier met de feestdagen ook iets speciaals geven? Koop dan iets bij de dierenwinkel. Laat in elk geval geen schaaltjes chocolade, noten en andere versnaperingen op tafel staan als er een dier in de buurt is en hang chocolade niet of hoog in de kerstboom. Of wees een havik en houd je dier nauwlettend in de gaten.

Gaat er toch iets mis? Raadpleeg dan onmiddellijk je dierenarts.

Gourmetten

Tijdens de feestdagen komt meestal de grill of het gourmetstel op tafel. De anti-aanbaklaag van deze apparaten bevat echter vaak PTFE (polytetrafluorethyleen), een stof die bij vogels ernstige acute benauwdheid kan veroorzaken als de anti-aanbaklaag oververhit raakt. Een vogel kan zelfs direct sterven. Gebruik deze apparaten daarom niet in het bijzijn van een vogel: zet de vogel in een andere ruimte als je gaat gourmetten. Als jouw vogel toch Teflondampen inademt en benauwd wordt, ga dan direct naar de dierenarts: de vogel moet zo snel mogelijk extra zuurstof toegediend krijgen.

Vuurwerk

Net als knallende kurken en oliebollen hoort vuurwerk in Nederland bij het inluiden van het nieuwe jaar… Maar voor huisdieren (en ook voor wilde dieren) betekent het afsteken van gillende keukenmeiden en rotjes veel angst en stress. Zorg daarom dat het kattenluik dicht is op oudejaarsdag. ‘s Avonds gaat het los met vuurwerk, maar overdag wordt er ook al flink geknald. Door katten binnen te houden, kunnen ze ook niet in paniek weglopen en verdwalen.

Is jouw huisdier nog niet gechipt en geregistreerd? Zorg dan dat je dit nog voor de jaarwisseling doet. Mocht hij onverhoopt weglopen of ontsnappen, dan kan hij sneller met je herenigd worden.

Heeft jouw dier écht veel last van angst? Bereid je dier dan op tijd voor op het vuurwerk dat komen gaat. In sommige plaatsen echoën grote klappers al maanden eerder door de straten.