Deel dit artikel op social platform

Henk en Jeanet Vedder gaan deze zomer weer naar Oeganda

 

Nog deze maand augustus gaan Henk en Jeanet Vedder drie weken naar Oeganda. Weer naar het oosten van het land, om daar hun diverse projecten te bezoeken. Wegens corona was het de afgelopen twee jaar niet mogelijk er met een groep naartoe te gaan, zoals ze al eerder hadden gedaan. En de reis die ze vorig jaar november met z’n tweeën maakten, moesten ze wegens familieomstandigheden helaas eerder afbreken. Maar deze zomer gaat het er toch van komen.

Om beurten vertellen ze: ,,In 2014 zijn we er voor het eerst geweest en werden direct geraakt door de mensen die we ontmoetten en van wie we hun problemen aanhoorden. Vanuit onze stichting Het Nieuwe Leven hebben we hulp aangeboden aan de inwoners van twee dorpen, Agule en Lalle. We zijn begonnen met het afbouwen van de kerk in Lalle en het slaan van een waterpomp in Agule. Daarna is er nog veel meer gebeurd met als doel om de bevolking te ondersteunen en de mensen zo op weg te helpen naar een beter leven. Zo draait er al enkele jaren een dierenproject met geiten, koeien en ossen. Ook hebben we bij hen enkele irrigatieprojecten geïntroduceerd en wordt er nu gepionierd met via ons project Farming in Gods Way: boer-zijn op Gods manier. De liefde van Jezus is hún en onze inspiratie. Dat komt ook tot uiting bij de medische hulp die tegenwoordig van tijd tot tijd geboden wordt, maar ook in de contacten vanuit de verschillende kerken die daar zijn, speciaal met de vrouwen en kinderen. Verder is er nu een lokale Alphacursus en zijn er bezoekjes aan mensen in het ziekenhuis en in de gevangenis”, laat Jeanet weten.

Voorraadschuur (Joseph Storehouse)

Henk gaat verder: ,,Op advies van twee studenten van de Landbouw Hogeschool in Wageningen is de afgelopen paar jaar gebouwd aan een voorraadschuur. Het idee hierachter is om landbouwproducten van de boeren tegen een goede prijs op te kopen, deze producten gedurende drie maanden op te slaan en dan tegen een iets hogere prijs op de markt te verkopen, zodat de winst naar het project kan terugvloeien. Op deze manier krijgen de boeren meer geld voor hun producten en wordt zo de samenleving ondersteund. Normaal gesproken verkopen de boeren na de oogst alles direct, omdat ze het geld goed kunnen gebruiken voor hun eigen gezin, voor het betalen van schoolgeld en eventueel voor het afbetalen van schulden.”

,,Het afgelopen jaar zijn we, grotendeels op afstand, bezig geweest om dit laatste project van start te laten gaan. En dat is gelukt! Vanaf begin juli, dus een maandje geleden, koopt de bevolking diverse producten op via een Oegandees team dat hiervoor is aangesteld. Tijdens onze komende reis zullen we bekijken of alles goed loopt en of er hier of daar nog wat moet worden bijgesteld”, vult Jeanet aan.

Operatie

,,Tijdens onze laatste groepsreis hebben we twee zieke kinderen kunnen helpen met een operatie: de kleine James met een hartoperatie en de kleine Sam die klompvoetjes had”, vertelt Henk verder. ,,Het was een groot wonder dat het lukte. Veel mensen hebben toen een gift gegeven, maar ook dat het überhaupt kon in coronatijd. Het gaat nu heel goed met ze; we hopen hen allebei en hun ouders deze maand augustus te kunnen ontmoeten. Inmiddels zijn er meer vragen gekomen of we ook andere kinderen met medische problemen kunnen helpen. Vorig jaar november hebben we dit bij de bevolking van Agule en Lalle neergelegd en gevraagd op welke manier we kunnen helpen. Een zekere David, een jongeman die ons al vaker heeft geholpen zonder er zelf wat voor terug te vragen, bedacht toen een mooi concept. Hij heeft dat met ons gedeeld en is er in januari mee begonnen, en wat heeft hij gedaan? Hij heeft een speciale vriendenkring opgericht, er is geld gestort en de dertig leden konden hieruit geld lenen om zelf een kleine onderneming te beginnen. Normaal gesproken kan zoiets niet, omdat er gewoon geen kapitaal is. Maar die dertig mensen werden eerst goed gecheckt, alles werd in een document goed vastgelegd en wat was hun onderpand? Een dier! Zo konden ze aantonen dat ze ‘kapitaalkrachtig’ waren, bij wijze van bank. Elke maand betalen ze rente en van dit geld kunnen kinderen geopereerd worden. Mooi hé? We zijn nu acht maanden verder, iedereen heeft elke maand netjes zijn rente betaald en binnenkort kan het eerste jongetje geholpen worden. Is dat niet fantastisch? En vooral, omdat het door de Oegandezen zelf is aangedragen. We willen dit initiatief in augustus evalueren en zo mogelijk in twee nieuwe groepen, vriendenkringen zeg maar, uitbreiden.”

Twee boda’s

,,Deze maand augustus zullen we heel druk zijn om het project-voorraadschuur in goede banen te leiden”, vervolgt Henk. ,,Hiervoor willen we twee boda’s kopen, dat zijn een soort van Oegandese brommers/motors, die daar veel voor dagelijks vervoer gebruikt worden. We willen er twee aanschaffen voor twee van onze contactpersonen, zodat ze meer mogelijkheden hebben om de boeren en andere mensen op te zoeken. Daarnaast gaan we ook onze andere projecten langslopen, de kerken bezoeken en allerlei mensen thuis opzoeken; horen hoe het met ze gaat. Verder willen we nog graag een naaiproject beginnen. Er is contact met een vrouw die goed kan naaien. Met haar willen we een project starten om kleding te maken en te verkopen. Kort geleden hoorden we dat door het weer de laatste oogst mislukt is en dat hier en daar mensen door honger zijn overleden. Met onze Oegandese vrienden willen we ook en vooral toekomstplannen maken en onze visies delen. En nu de coronatijd voorlopig voorbij is, willen we straks proberen enkele andere dorpen in de omgeving te bezoeken en daar als het donker is de Jezusfilm te laten zien.”

Groepsreis

Jeanette: ,,Volgend jaar januari/februari hopen we weer een groepsreis naar het gebied te organiseren. Dus als je interesse hebt of geraakt bent door dit verhaal, stuur dan een appje naar 06-44726742 of bel even! Mailen kan ook: info@hetnieuweleven.com. Verder zoeken we sponsors voor specifieke doelen: we willen allereerst twee boda’s en twee naaimachines kopen. Daarnaast willen we het voorraadschuurteam voor een heel jaar kunnen betalen én graag twee extra groepen van vrijwilligers opstarten voor medische hulp van kinderen.” ,,Daar hebben we alles bij elkaar zo’n 10.000 euro voor nodig!”, zegt Henk tenslotte. ,,Dus als u een steentje wilt bijdragen, dan is dat heel fijn. Ook kunt u voor een vast bedrag per maand partner worden van onze stichting Het Nieuwe Leven. Maar bovenal hebben we gebed nodig. In de afgelopen jaren hebben we ervaren dat we een goede God hebben die ervoor zorgde dat er altijd genoeg was, en daar blijven we op vertrouwen.”

Stichting Het Nieuwe Leven: IBAN:

NL23 INGB 0006 2565 91