Deel dit artikel op social platform

Herhaalprik coronavaccin vanaf 19 september

 

Iedereen van 12 jaar en ouder kan dit najaar een herhaalprik tegen corona halen.

Mensen met een hoger risico om ernstig ziek te worden en zorgmedewerkers met patiënten-en/of cliëntencontact zijn als eerste aan de beurt. Zij krijgen vanaf 13 september een uitnodiging en kunnen vanaf 19 septemberop afspraak terecht bij de GGD. Hierna kan iedereen vanaf 12 jaar die dat wil uit voorzorg een herhaalprik krijgen. ,,Dit kan helpen om een opleving van het coronavirus tegen te gaan.” Dat schrijft minister Kuipers an de Tweede Kamer naar aanleiding van het aanvullende advies van het OMT-Vaccinaties (OMT-V). Op basis van dit advies wordt geprikt met vernieuwde vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Deze beschermen tegen meer varianten van het coronavirus.

Na vaccinatie met de vernieuwde vaccins worden er antistoffen aangemaakt die bescherming bieden tegen meer varianten van het coronavirus, zoals de omikronvariant. Eerdere vaccins waren alleen gericht op de originele Wuhan-variant die nu niet meer dominant is. De herhaalprik kan vanaf 3 maanden na de laatste coronaprik of coronabesmetting gegeven worden aan mensen die tenminste de basisvaccinatie hebben afgerond.

De herhaalprik tegen corona is volgens het ministerie nodig om ernstige ziekte, ziekenhuisopname en sterfte door het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen en de bescherming tegen het virus op peil te houden.

Vanaf 13 september ontvangen mensen vanaf 60 jaar een uitnodiging van het RIVM. Mensen van 12 tot en met 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik krijgen vanaf begin oktober een uitnodiging voor de herhaalprik via hun huisarts Zorgmedewerkers met patiënten-en/of cliëntencontact worden gelijktijdig uitgenodigd door hun werkgever. Hierna kan iedereen die dat wil van 12 jaar en ouder op afspraak een herhaalprik halen bij de GGD. De eerste prikken worden vanaf 19 september bij de GGD gezet.