Deel dit artikel op social platform

Het geheim van de beste escaperoom in de wereld

Eric Spring in ‘t Veld en Dori Németh, beiden oprichters van Mama Bazooka, voorheen bekend als Escape Room Nederland, waren negen jaar geleden in Boedapest en speelden daar één van de allereerste escaperooms van de wereld. Ze waren direct verkocht en een maand later kreeg Dori het idee om dit concept naar Nederland te halen. Deze keuze leidde ertoe dat ze uiteindelijk de beste escaperoom van de wereld zijn gaan bouwen.

Een escaperoom is een interactief en spannend spel waarbij je met een team vrienden, familie of collega’s door middel van puzzels, raadsels en uitdagingen moet proberen te ontsnappen uit een kamer.

,,Na een uitgebreide escaperoomtocht door Boedapest zaten we vol inspiratie en ontwierpen we de escaperoom van onze dromen. Dit alles in de woonkamer van Dori haar ouders, woonachtig in Érd, een klein dorpje vlak naast Boedapest”, begint Eric zijn verhaal. Hij heeft boven Welkoop Bunschoten zijn muziekschool Pop Music Academy. Hier gaf Dori indertijd streetdanceles. In het pand was nog voldoende ruimte en zo ontstond het idee om op deze locatie de escaperoom te gaan bouwen. ,,Eenmaal terug in Bunschoten presenteerden we het idee aan Albert Veldhuizen, de eigenaar van het pand waar mijn muziekschool gevestigd is”, vertelt Eric. ,,Ondanks dat Albert nog nooit een escaperoom gespeeld had, voelde hij dat we iets bijzonders in handen hadden. Hij bood ons de mogelijkheid om een escaperoom te bouwen op de eerste verdieping boven Welkoop, naast de muziekschool. Onder andere Simon Korlaar, aannemer Menno Nagel en elektricien Jan Duijst werden bij dit project betrokken. Gaandeweg het bouwproces kwamen er steeds meer wilde ideeën en werd de escaperoom door middel van geluids- en lichteffecten meer dan we van tevoren hadden kunnen bedenken!” Na een half jaar bouwen was De Laboratoriumkamer, tevens de eerste escaperoom van Nederland, een feit.

De Wereld Draait Door

,,In het begin moesten we iedereen uitleggen wat escaperooms waren, maar toen de eerste escaperoom in Amsterdam openging, werd dit opgepikt door De Wereld Draait Door” vertelt Eric. ,,In het programma werd onze beleving aangeraden door de Amsterdamse escaperoomeigenaren. Daarnaast werden we op het eind van het item herhaald door Matthijs van Nieuwkerk. Hij zei dan wel ‘escaperoom Bunnik’, maar mensen kwamen er via Google al snel achter dat hij Bunschoten bedoelde. De telefoon stond roodgloeiend. Escaperooms werden daarna enorm populair en schoten als paddenstoelen uit de grond!”

Op dat moment zaten de makers uit Bunschoten midden in de bouw van een nieuwe escape-ervaring genaamd: ‘De Meisjeskamer’. Tegen het einde van dit proces liep het duo op een bepaald punt een beetje vast. ,,Het leek mij een goed idee om Jankees van den Berg te vragen om wat creatieve input”, vertelt Eric. Hij kende Jankees nog vanuit de tijd van de clipopnames van ‘Hey Keeltsie’ van de band Bukkes van zijn broer Stefan. In de tussentijd had Jankees al een aantal creatieve opdrachten voor Eric gedaan in de vorm van een logo en een website voor zijn muziekschool. ,,Het vragen van Jankees bleek een schot in de roos!”, geeft Eric aan. ,,Hij kwam langs en wist direct de juiste invulling te geven. Het project kreeg de impuls die we nodig hadden. Ook De Meisjeskamer werd een groot succes. Sindsdien is Jankees altijd betrokken geweest bij de ontwikkeling van al onze escaperooms.”

Unieke ervaring

Maar hoe begin je aan het bouwen van een escaperoom? ,,De eerste versie van De Laboratoriumkamer – aan deze kamer is in de loop van de jaren wel behoorlijk wat aangepast – is geïnspireerd op een verzameling van wat Dori en ik de tofste puzzels vonden uit Boedapest. Vanaf De Meisjeskamer zijn we alles zelf gaan bedenken”, vertelt Eric. ,,Onze sport is om echt iets te bedenken wat we nog nooit hebben gezien en waarvan er niets is wat erop lijkt. We willen onze bezoekers een unieke ervaring aanbieden. Soms komen er mensen die duizenden kamers hebben gespeeld, die zeggen: ‘dit kennen we niet!’ Mensen van over de hele wereld van Las Vegas tot aan Moskou komen hiernaartoe om onze kamers te spelen.” Hoe bedenk je dan zo’n puzzel? ,,Vaak komt dat ineens tot je”, legt Jankees uit. ,,Je bedenkt een puzzel niet met een pen en papier die je voor je hebt liggen. Vaak worden eerst de puzzels bedacht en daarna bouwt men de kamer eromheen. Wij doen dat net andersom! Wij denken eerst aan wat ons helemaal te gek lijkt om te doen of mee te maken. Daarna bedenken we een manier om, door middel van een interactief spel, mensen deze ervaring mee te geven.” Deze werkwijze komt voort uit het feit dat de mannen helemaal niet de grootste puzzelliefhebbers zijn, wat dan wel weer ironisch is. Maar puzzels maken, vinden ze dan wel weer geweldig.

In de prijzen

De Laboratoriumkamer en De Meisjeskamer zijn beide al meerdere malen in de prijzen gevallen. Dat is wel al een tijd terug, want De Laboratoriumkamer is alweer acht jaar oud en De Meisjeskamer tikt de zes jaar aan. ,,Het zijn klassieke kamers die onverminderd populair blijven. Goed om mee te beginnen maar qua beleving is het niet te vergelijken met ons allernieuwste exemplaar”, geeft Eric aan. Voor deze nieuwste kamer genaamd ‘The Dome’ wilden ze écht uitpakken. ,,Ons team werd voor dit project versterkt door Robert Nieuwenhuis, die onder andere mee heeft gewerkt aan het decor van Soldaat van Oranje, Bart Klamer en Peter Heuveling”, vertelt Eric enthousiast.

Er is erg veel aandacht voor detail geweest bij het maken van The Dome. Alleen al de poort waar je naar binnen moet, is een kunstwerk op zich. Jankees vervolgt: ,,Ik heb hem ontworpen, maar de poort is in zijn geheel gezaagd en getimmerd door Hannah Golterman, een ongelooflijk goede decorbouwer uit Amersfoort. Deze stond er als eerste van de hele kamer en toen kwamen we erachter dat mensen, die zich in onze lounge bevonden, op de foto gingen met de poort en dit deelden op social media. Zo van: ‘Wow! Check The Dome, die komt er binnenkort aan’. Toen wisten we dat we iets goeds te pakken hadden. Maar het gaf ook wel druk, want er moest achter de poort wel echt iets komen wat aan de verwachtingen zou voldoen”, lacht hij. ,,Dat is gelukkig gelukt!”