Deel dit artikel op social platform

Hoe veilig ben jij aan het klussen of verbouwen?

 

Asbest isoleert goed en is brandwerend. Daardoor was het ooit populair in de Nederlandse bouw. Tot de grondstof erg slecht bleek voor de gezondheid en het milieu.

,,In 1994 kwam er een verbod op, maar het zit nog in veel huizen van voor die tijd”, zegt Lara Peters van Milieu Centraal. Ze vertelt waar je asbest tegenkomt, wanneer het gevaarlijk is en wat je kan doen als je het aantreft.

In, op en rond het huis

,,Asbest kan in, op en rond het huis zitten”, zegt Lara. ,,Bijvoorbeeld in golfplaten op schuurtjes of een aanbouw, in afvoerbuizen en in schoorstenen. Maar ook in ander materiaal, zoals plafondplaten, vensterbanken, vloerzeil en de kit van kozijnen. En zelfs in losse spullen, zoals oude warmhoudplaatjes en bloembakken.”

Asbestvezels door boren en zagen

,,Zolang asbest stevig in ander materiaal vastzit, is er niet veel aan de hand”, stelt Lara. ,,Maar gaat u in dat materiaal boren of zagen? Raakt het dak beschadigd door wind, regen of mos? Of zit asbest níet meer vast in het materiaal? Dan komen er gemakkelijk asbestvezels vrij. En hoe vaker u die inademt, hoe groter de kans op gezondheidsproblemen.”

Gezond blijven? Verwijder asbest!

Lara: ,,Het is belangrijk voor de gezondheid en het milieu om asbest in, op en rond het huis te herkennen. En om het waar nodig te verwijderen. Wilt u weten hoe dat moet, wanneer verwijdering nodig is? Kik op de website van Milieu Centraal!”