Deel dit artikel op social platform

Hoge score bij jaarlijkse schouw sloten

 

Begin deze maand hebben de gebiedsbeheerders en buitendienstmedewerkers van waterschap Vallei & Veluwe weer de jaarlijkse controles uitgevoerd van de sloten (B-watergangen).

Het beeld van deze ‘schouw’ was heel positief: maar liefst 91 procent van de in totaal 4.500 aangeschreven personen en bedrijven bleek zijn watergangen al keurig schoon te hebben.

Niet eerder was dat percentage zo hoog. Het waterschap is blij met de score. Die laat zien dat het goed en op tijd schoonmaken van de sloten voor de meeste grondeigenaren een vanzelfsprekendheid is. Vrijwel iedereen is goed op de hoogte van wat er waar moet gebeuren.

Het jaarlijks goed schoonmaken van de sloten is belangrijk. Zeker bij hevige regenval moet het water goed kunnen wegstromen. Schone sloten en duikers verkleinen de kans op wateroverlast aanzienlijk. Het waterschap is verantwoordelijk voor het onderhoud van hoofdwatergangen, zoals weteringen en kanalen. Eigenaren van percelen langs sloten zijn vaak zelf onderhoudsplichtig, waarbij het waterschap een controlerende taak heeft.

Degenen die hun sloten nog niet of onvoldoende bleken te hebben schoongemaakt, hebben inmiddels een waarschuwingsbrief ontvangen en dienen vóór 1 december alsnog de werkzaamheden uit te voeren.

Het waterschap vertrouwt erop dat men dat ook doet, maar bij nalatigheid zal handhavend worden opgetreden.