Search
2°C
Deel dit artikel op social platform

Honderdjarige Visafslag feestelijk verlicht

De Visafslag van Spakenburg bestaat honderd jaar. De komende weken is het gebouw verlicht in de kleuren van de gemeente Bunschoten.

De Visafslag prijkt aan de kop van de museumhaven, aan het eind van de Havendijk. Het gebouw werd in 1923 neergezet als vervanging van een bestaand houten gebouw op die plaats.

Het oorspronkelijke interieur, inclusief de trapsgewijs oplopende van 1 t/m 100 genummerde houten banken, is bewaard gebleven. Ook de veilingklok en de rails met wagen en zinken kiepbak maken deel uit van het oorspronkelijke interieur.

Het gebouw van de voormalige Visafslag is erkend als rijksmonument vanwege de architectuurhistorische en de cultuurhistorische waarde. Het gebouw is een kenmerkend onderdeel voor de oude vissersplaats Spakenburg uit de periode voor de afsluiting van de Zuiderzee. Het gebouw toont op welke wijze deze voor het dorp belangrijke vorm van handel in vis in de praktijk in zijn werk ging. Ook de markante ligging op de kop van de Spakenburgse haven speelde een rol bij de aanwijzing tot rijksmonument.

In 1986 is de visafslag gesloten. Vanaf die tijd is het gebouw in gebruik als museum.