Deel dit artikel op social platform

‘Ik ben een groot voorstander van zondagsrust’

Marloes ter Haar

Xander Muijs (18) is dit jaar de jongste op de kandidatenlijsten van de gemeenteraadsverkiezingen. Hij staat op een mooie plaats 6 bij de SGP. ,,De politiek heeft mij altijd al geïnteresseerd”, legt hij uit. ,,Ik heb het van huis uit meegekregen, maar het zit ook gewoon in mij.” Nadat hij vaak een stemwijzer invulde en daaruit bleek dat hij erg goed met de SGP matchte, dacht hij: ,,Misschien moet ik daar wel wat mee!”

Xander volgt de studie Mediaredactie in Zwolle en vult vakken bij de Jumbo. ,,Mijn studie gaat vooral over journalistiek, maar ook de politiek speelt hierin een grote rol”, laat hij weten. En laat dat nou net zijn grote passie zijn.

,,Als het aan mij ligt, kan ik om drie uur ‘s nachts nog debatten aan het kijken zijn!”, glimlacht de jonge student. ,,De verkiezingen in Nederland, maar ook die in Amerika vind ik fantastisch.”

Wat is de reden dat jij de politiek inging?

,,Omdat alles politiek is”, antwoord Xander. ,,Je probeert dingen voor elkaar te krijgen en als dat lukt, geeft dat een voldaan gevoel.” Xander wil uitstralen dat jongeren gehoord worden. ,,Ik zet mij in voor een partij als jong persoon. Het zijn niet alleen ouderen met veel ervaring die op de lijst staan. Dat vooroordeel wil ik weghalen. Jongeren kunnen heel veel input hebben in de politiek!”, legt Xander uit. Hij zou ook graag namens de SGP een jongerenbeweging willen starten.

,,Hier zijn we al een beetje mee bezig”, vertelt hij. ,,We hopen dat daar belangstelling voor is, maar we zoeken nog genoeg jongeren. Op die manier willen we hen meer bij de politiek betrekken.”

Waarom koos jij voor de SGP?

,,Met deze partij heb ik heel veel raakvlakken”, geeft Xander aan. ,,Ik vind de SGP een partij die met mijn geloof meegaat, maar ook heel realistisch is qua plannen.” Ook geeft Xander aan dat de SGP erg betrouwbaar is in zijn ogen. ,,Ze zijn altijd wel redelijk stabiel gebleven en ik heb heel veel behoefte aan stabiliteit. Het matcht gewoon met mij!”

Wat zijn punten die jij belangrijk vindt?

,,Ik heb als belangrijkste speerpunt het christelijk geloof. Daar probeer ik ook met jongeren mee in gesprek te gaan”, zegt Xander. Ook de huizenmarkt is een onderwerp wat Xander belangrijk vindt. ,,De prijzen zijn gigantisch op dit moment en daarom zijn wij een voorstander om voor starters een koopgarantregeling te doen”. legt hij uit. De koopgarantregeling is een regeling, waarbij je de grond van een woning niet koopt. ,,Voor de rest wil ik mij gewoon graag inzetten voor de lange termijn om de toekomst van jongeren in Bunschoten te verbeteren.”

Je bent jong en wil misschien ook graag op stap. Eén van de kernwaarden van SGP is: ‘Tijdig sluiten van de horeca draagt bij aan gezondheid, leefbaarheid en woonplezier. Het streven is sluiting om middernacht.’ Wat is jouw mening hierover?

,,Ik ben een groot voorstander van zondagsrust. Het is lekker om op zondag vrij te zijn en rust aan je hoofd te hebben”, legt Xander uit. ,,We kunnen de horecatijden wel op gaan schuiven naar 02.00 uur, maar deze grens wordt dan steeds weer verlegd. Straks is het zo dat alle winkels ook op zondag open zijn. Ik heb dan zoiets van: we kunnen beter direct een grens trekken.”

Ook kaart Xander het alcoholprobleem in Bunschoten aan. ,,Dit probleem met alcohol is er in de gemeente. Als je de jongeren hun gang laat gaan en alcohol laat drinken tot diep in de nacht, dan ontstaat er ten eerste nog meer overlast dan dat er al is. Een biertje kan geen kwaad, maar op de lange termijn zorgt het ervoor dat we geen goed voorbeeld zijn voor elkaar.”