Deel dit artikel op social platform

Ik mag stemmen, wat nu?

Zodra je achttien wordt, veranderen er een aantal zaken. Je mag legaal alcohol nuttigen, in een auto rijden én er mag gestemd worden. De gemeenteraadsverkiezingen zijn in aantocht en het wordt tijd dat ook jongeren zich verdiepen in de verschillende partijen en standpunten. Maar waar baseren zij hun keuze op?

Links, rechts, midden. Een christelijke partij of juist niet. Stemmen op een vrouw, voor of tegen het coronabeleid, stemmen voor vernieuwing of alles liever zo houden zoals het is. Er zijn veel opties. Daarnaast heeft iedere partij een dik boekwerk als verkiezingsprogramma. Die ga je toch niet allemaal stuk voor stuk uitpluizen?

Hierbij de belangrijkste zaken op een rijtje, die voor jou van belang zijn:

Eén keer in de vier jaar zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Ook voor de landelijke politiek is dit het geval. Bij de gemeenteraadsverkiezingen doen een stuk minder partijen mee dan landelijk. De inwoners van de gemeente kiezen wie de beslissingen mag nemen voor hun dorp of stad.

Verschillende partijen

Er doen dit jaar vijf partijen mee in Bunschoten. Dit zijn partijen die nu ook worden vertegenwoordigd in de gemeenteraad: De ChristenUnie (7 zetels), VVD (5 zetels), CDA (3 zetels), SGP (2 zetels) en CAP (2 zetels). Er zijn in totaal negentien zetels te verdelen. De verkiezingen zijn van maandag 14 tot en met woensdag 16 maart. Je kan dan stemmen op verschillende locaties in het dorp.

Vrouwen

Er staan dit keer opvallend weinig vrouwen bij op de kandidatenlijsten. Het zijn er 16 om precies te zijn in vergelijking met 83 mannen. De SGP en de CAP hebben beide geen vrouwen op hun lijst staan. De ChristenUnie heeft de meeste vrouwen met 11, de VVD en CDA volgen op afstand met 3 en 2 vrouwen.

Ook staan er een aantal jonge mensen op de kandidatenlijst. Juliëtte de Graaf van de VVD is 23 en Rogier Zwaan van het CDA is 22 jaar. Voor beiden is het de tweede keer dat ze op de lijst staan. Xander Muijs (18) van de SGP is het jongst. Dit is zijn eerste keer dat hij verkiesbaar is.

Jongeren aan het woord

Richelle van de Geest (18) gaat sowieso stemmen en vindt de politiek over het algemeen ook wel interessant. ,,Ik ga stemmen, omdat ik denk dat elke stem verschil kan maken”, zegt ze. ,,Al denk ik niet dat stemmen in een kleine gemeente superbelangrijk is. Op dit moment heb ik het gevoel dat een gemeente geen drastische maatregelen kan treffen, die persoonlijk belangrijk voor mij zijn. Denk bijvoorbeeld aan dat gedoe over kliko’s, dat boeit mij niet! In de toekomst wordt het wel belangrijker omdat de overheid steeds meer problemen aan een gemeente overlaat.”

Ze heeft zelfs al een keuze gemaakt voor een partij. ,,Ik denk dat ik ga voor de ChristenUnie. Dit komt omdat ik de rest van de partijen niks vind ik het dorp.” Dat is duidelijk. Maar wat is dan een belangrijk punt voor haar? ,,Ik vind gelijkheid belangrijk, ook in een gemeente zoals Bunschoten”, is Richelles antwoord. ,,Ook vind ik het onderwerp jeugdzorg belangrijk. Eén op de vier jongeren heeft last van psychische klachten en daar kan in ons dorp ook aandacht aan gegeven worden. Al helemaal met in verband met corona. Hierdoor zitten jongeren er echt wel doorheen.”

Voor het eerst

Willemijn ter Haar (18) mag ook voor het eerst naar de stembus. Zij vindt het nog lastig op wie ze gaat stemmen, maar verdiept zich wel in de verkiezingsprogramma’s. ,,De verkiezingen gaan over de toekomst van ons dorp en daar moet ik als jongere waarschijnlijk nog lang mee doen!”, geeft ze terecht aan. ,,Ik vind het daarom belangrijk dat wij als jongeren stemmen, omdat wij de kans krijgen en omdat ouderen anders stemmen dan jongeren.”

Ze weet nog niet voor welke partij ze gaat. CDA en VVD spreken haar wel aan. ,,Wat ik het belangrijkst vind, is dat er naar jongeren gekeken wordt en dat ons dorp aantrekkelijk blijft”, laat Willemijn weten. ,,Dat woningen voor starters goedkoper worden en dat er genoeg aanbod is. Verder vind ik de openingstijden van de horeca en veiligheid op straat belangrijke thema’s.”

Normaliter verdiept Willemijn zich niet zo in de politiek, maar nu ze mag stemmen wel. ,,Ik wil op een partij stemmen die bij mij past en waar ik achter sta. Ik lees de verschillende punten en dat vind ik interessant. Elke partij denkt weer over andere dingen na en zo zie ik veel verbeteringen voor ons dorp”, spreekt ze uit.

Ook Morris Bos is achttien jaar. Hij denkt wel te gaan stemmen, maar moet zichzelf nog wel inlezen. ,,Ik heb nog geen keuze gemaakt over op wie ik wil stemmen. Ik denk wel dat ik op een partij stem die iets meer links ligt”, geeft hij aan. Hij vindt het belangrijk om met een open blik te kijken. ,,Naar hoe wij verder willen bouwen aan de maatschappij. Vandaar dat ik eerder voor een linkse partij zal kiezen, omdat deze vaak voor gelijkheid gaan. Een meer sociale kant.”

Morris vindt het belangrijk dat er wordt gekeken naar de toekomst en niet wordt vastgezeten in het nu. Daar zijn volgens hem jonge stemmers voor nodig. ,,Ik hoop dat de gemeente op die manier meer kijkt naar de meningen van jonge mensen in plaats van alleen maar ouderen die keuzes maken voor de nieuwe generatie”, legt hij uit. Hij vindt de politiek interessant, maar houdt zich er niet teveel mee bezig.