Deel dit artikel op social platform

‘Ik train mijn paard voor als ik straks blind ben’

Vera ter Haar (20) heeft het syndroom van Usher. Hier zijn meerdere vormen van, maar voor Vera betekent dit dat ze doof is geboren en langzaam blind wordt. ,,Het staat nu al een paar jaar stil, maar het kan zo over een week gedaan zijn. Om het maar even bruut te zeggen”, geeft ze aan. Op dit moment ziet ze voor tien procent. Veel dingen kan ze niet, zoals autorijden of lange afstanden fietsen. Daarentegen is paardrijden haar grootste passie en op haar zestiende kreeg ze eindelijk haar eigen paard. Diablo is haar steun en toeverlaat in het moeilijke leven dat ze soms leidt. Totdat haar soulmate ineens ziek werd en het misschien niet zou overleven.

,,Ik liep al jaren te zeuren om een paard bij mijn ouders”, begint Vera haar verhaal. ,,Ik rijd al sinds mijn vijfde en vanaf dat moment ging ik ook het hele dorp door voor verzorgpony’s.”
Maar op haar zestiende was het zover: Vera kreeg een paard! Het is een écht paardenmeisje, ik ken haar ook niet anders!”, bevestigt haar nicht Savannah Muijs-Alberts (26).

Trainingen

En Diablo is niet alleen de soulmate van Vera, ook traint ze hem, zodat hij haar kan helpen wanneer ze helemaal blind wordt. ,,Ik heb hem bijvoorbeeld geleerd om mij op te zoeken als ik op een krukje sta. Hij komt dan naar mij toe en bij mij staan, zodat ik zo kan opstappen. Via een tikje tegen mij aan laat hij dat weten”, legt Vera uit. Maar daar is veel oefening voor nodig. ,,Op een gegeven moment was hij zo enthousiast, dat hij mij van het krukje afduwde!”, lacht Vera. Maar Diablo voelt veel zelf aan en helpt Vera ook al onbewust. ,,Als ik hem ‘s avonds buiten ophaal en het begint te schemeren, neemt hij de leiding. Ik moet zijn schouders vasthouden en dan loopt hij zelf gewoon terug de stal in.” Een wonderpaard, die Vera feilloos aanvoelt. ,,Ik had er ook nog nooit van gehoord!”, geeft haar nicht Savannah aan. ,,Je hebt natuurlijk wel blindengeleidehonden, maar een paard? Dat is echt bijzonder!” ,,Nu zijn we al zover dat als ik fluit hij naar mij toekomt. Soms zo enthousiast dat hij in draf aan komt rennen en met zijn kop schudt, van: hier ben ik! Dat is wel heel leuk om te zien”, vult Vera nog aan.

Ook heeft Vera een labradoodle, die vaak meegaat naar stal. ,,Zij loopt dan los, maar ik kan haar niet altijd in de gaten houden. Mijn gezichtsveld is daar te klein voor, dus als ik roep: ‘Bobby tik!’ dan komt ze naar mij toe en tikt ze mijn hand aan. Zo weet ik dat ze er nog is.”

Dieren spelen een grote rol in Vera’s leven. Met Diablo rijdt ze ook wedstrijden. ,,Dit doe ik onder begeleiding van mijn stalgenootje Conny”, geeft Vera aan. ,,Omdat ik niet altijd alles zie, kan ik niet makkelijk inrijden met allemaal mensen in de bak. Ik rijd dan met een speciaal hesje om waarop staat: ‘Pas op; ik ben slechtziend. Hou jij rekening met mij?’. Ook heeft Conny een kastje om dat als ze ziet dat iemand niet oplet, ze kan aangeven dat iemand eraan komt zodat ik er rekening mee kan houden.” En dat liep erg goed. Vera kwam zelfs een aantal keer in de krant, omdat ze de eerste prijs behaalde. ,,Ook heb ik een tijdje gesprongen, maar daar zie ik niet goed genoeg voor”, vult Vera nog aan. ,,Ik doe daarom nu voornamelijk dressuur en buitenritten. Bij dat laatste stippelen ze buiten een route uit om te rijden. Hierin wil Vera ook wedstrijden gaan doen. Dan moet je binnen een bepaalde tijd een afstand afleggen en dan maak je kans om door te gaan naar hogere klasse.”

Ontsteking

Diablo is haar steun en toeverlaat en haar grootste passie in het leven. Toch gebeurde er iets ondenkbaars: Diablo werd ziek. ,,Op 19 januari werd ik ‘s ochtends gebeld dat mijn paard in zijn stal lag en niet meer wilde opstaan.
Ik wist gelijk dat het foute boel was. De dierenarts kwam en bevestigde dit. Hij stuurde ons met spoed door naar een kliniek”, vertelt Vera. Diablo heeft hier uiteindelijk drie weken moeten blijven. Het bleek te gaan om – hoogstwaarschijnlijk – een ontsteking in de darmen. De oorzaak hiervan is erg lastig te achterhalen. ,,Hij heeft vijf dagen moeten vasten en heeft twee weken aan het infuus gezeten”, legt Vera uit. ,,Daarnaast moest zijn maag zeven keer per dag worden leeggehaald omdat een paard niet kan overgeven en het niet via de achterkant eruit kwam.

Ook zou hij geopereerd kunnen worden, maar gelukkig staat dat nu nog niet op de planning, want dat is écht de laatste optie!” Het was een spannende periode voor Vera. ,,Halverwege kreeg hij nog een terugval en had hij in drie uur tijd 24 liter vocht in zijn maag. Zijn maag stond op knappen! Dat was het grootste gevaar.”

Gelukkig kreeg Vera vorige week het goede nieuws dat haar paard lijkt op te knappen. ,,Met hele zware ontstekingsremmers gaat het nu best wel goed.
De ontsteking is onder controle en Diablo mocht naar huis komen.” Wat Vera nu moet doen, is zelf de ontstekingsremmers bij Diablo injecteren en daarnaast heeft hij een aangepast dieet. ,,Hij kan het voer nog niet allemaal verwerken, dus krijgt hij ander goed, maar helaas wel duur voer.”

De kosten liepen hoog op en die kan Vera nooit allemaal zelf betalen. ,,Ik ben twintig en zo’n grote spaarpot heb ik nog niet!” Haar nicht Savannah kwam met een heel goed idee. ,,Ik weet dat als de dierenarts alleen al naar je hond kijkt, je al vijftig euro kwijt bent. Laat staan een paard dat zo ziek is! Hij heeft weken in de kliniek gezeten en ook de nasleep is hartstikke duur met een lange medicatieweg. Ik dacht: hoe kan ik helpen? En besloot een doneeractie op te zetten.”

Geld ophalen

De crowdfunding stond online. Vera was overweldigd door de actie en vooral ook de donaties die vervolgens gedaan werden. ,,We tikten de duizend euro aan en ik dacht: ‘als dit het is, prima!”. Bij iedere duizend euro die er vervolgens bijkwam, schrok ik gewoon”, geeft Vera aan. De crowdfunding loopt goed, maar de nichten zijn er nog niet. Het streefbedrag staat op 15.000 euro. Er is nu 8.200 euro binnengehaald. ,,Het is zo fijn dat mensen dit doen. Ik heb nu ook een glazen box thuis voor als oudere mensen ook willen doneren. Dus als ze willen geven, dan kan dat op mijn adres! Mensen kunnen het door de deur gooien en ik wil het zelfs op komen halen”, spreekt Savannah uit. Haar adres is Tabakskamp 14. De link van de crowdfunding is: www.doneeractie.nl/help-diablo-de-oren-en-ogen-van-vera/-60252.