Deel dit artikel op social platform

‘Ik wil dat iedereen zich zo voelt’

Julia Zwaan (16) is één van de zestien finalisten van Miss Teen of Utrecht 2022. Dit jaar doen er in totaal vier teens mee uit Spakenburg. Aankomende zondag is het zover: dan strijden de finalisten voor de grote regionale titel. ,,Ik deed twee jaar geleden al mee, maar toen vonden ze mij te jong”, vertelt Julia. Ze wilde zichzelf dit jaar misschien weer opgegeven, maar de organisatie van de missverkiezing was haar voor. ,,Ik heb het altijd in mijn achterhoofd gehouden en ineens kreeg ik een mailtje dat ik was uitgenodigd voor de casting van 2022. Dat voelde wel heel speciaal dat ze mij hier voor uitnodigden, terwijl ik mij helemaal nog niet had opgegeven!”, glimlacht de gedreven jongedame.

Haar interesse voor missverkiezingen begon al in Julia’s jongste jaren. ,,Ik vond het altijd leuk om Amerikaanse programma’s te kijken waarin moeders hun dochtertjes aan het optutten waren”, herinnert ze zich. ,,Ik kwam erachter dat er in Nederland ook missverkiezingen waren. Miss Beauty of The Netherlands sprak mij erg aan en ik besloot hiervoor te gaan.”

Casting

Julia ging in december naar de casting en diezelfde middag hoorde ze al dat ze in de finale zat. ,,En ik vind het geweldig!”, vertelt ze enthousiast. Toch was er een twijfel voor het jonge model, omdat er al veel Spakenburgers hebben meegedaan aan missverkiezingen. ,,Maar ik heb dat achter mij gelaten”, vertelt ze. ,,De meningen boeien mij niet meer. Ik doe dit voor mijzelf en dat is ook de bedoeling van deze hele ervaring!” En ze denkt met deze stap ook haar toekomst te kunnen gaan bepalen. ,,Ik zou heel graag de modellenwereld in willen”, beaamt Julia.

Zelfbeeld

Julia heeft als doel met haar deelname aan de missverkiezing om er te staan voor meiden die dat niet durven. ,,Dit is wat ik leuk vind en dat wil ik uitstralen”, legt Julia uit. ,,Ik was als kind al erg zelfverzekerd. Ik liep bijvoorbeeld altijd met mijn pet achterstevoren, omdat ik dat leuk vond. Later daalde mijn zelfbeeld, doordat ik veel lage cijfers haalde op school.

Hierdoor ontwikkelde ik een soort faalangst. Nu ben ik weer helemaal mijn zelfverzekerde zelf. En ik vind dat iedereen zich zo moet voelen! Het perfecte plaatje moet de wereld uit geholpen worden. Iedereen is mooi op z’n eigen manier en dat mag je ook laten zien!”

‘Het is voor velen een meisjesdroom’

Ook tijdens de castingdag wilde ze dit duidelijk overbrengen. ,,Ik ben hier niet voor de bekendheid, maar om er te staan voor de mensen die dat niet durven. Iedereen heeft eigen interesses, maar het is van velen een meisjesdroom om mee te doen aan een verkiezing. Toch weet ik dat veel meiden deze droom niet naleven, omdat ze niet durven”, legt Julia uit. Dat is ook de reden dat ze haar ‘publiek’ op Instagram en TikTok meeneemt in haar wereld door filmpjes en foto’s te posten op haar accounts.

Finale

Aankomende zondag is de finale van Miss Teen of Utrecht. Zestien finalisten strijden tegen elkaar voor de eerste plaats. De afgelopen tijd hebben er een aantal trainingsdagen plaatsgevonden. ,,Het was heel leuk om alle meiden te ontmoeten, want door corona was dit een hele lange tijd uitgesteld. Ook hebben we een bootcamp gedaan”, vertelt Julia.

De jonge deelneemster heeft heel veel zin in de finale. ,,Ik ga er heel nuchter in, maar ik doe het wél ergens voor. Het is natuurlijk een leuke ervaring, maar ik zou er ook heel graag iets uit willen halen. Ik ga zeker knallen. Of ik een kans maak? Geen idee, maar ik geef alles!”, glimlacht Julia.