Deel dit artikel op social platform

‘Ik wilde er zelf niet om vragen’

Leonie Schaap (21) vertrekt 3 maart richting Curaçao om de mensen daar te gaan helpen. ,,Curaçao staat natuurlijk bekend om de heerlijke vakanties in de zon, maar het eiland heeft ook zijn donkere kanten”, vertelt Leonie. Ze zag een oproep bij Lucas van Twillert, die al jaren zendingswerk doet op het eiland. Leonie greep haar kans: ,,Het was nu of anders nooit!”

Lucas van Twillert deed een oproep om als vrijwilliger op het zendingsveld te komen werken. Hij woont hier al jaren met zijn gezin en doet allerlei goede werken bij een kerk en bijbehorend jeugdcentrum. Hier worden verschillende activiteiten georganiseerd voor kinderen, jongeren en gezinnen.

,,Het was altijd al mijn droom om een keer aan de slag te gaan in een totaal andere cultuur”, vertelt Leonie. ,,En nu kan ik ook nog eens andere mensen helpen, hoe mooi is dat!” En dat past goed bij het werk dat ze nu al doet. ,,Ik heb de opleiding voor maatschappelijk werker gedaan en doe dit nu als zzp’er in de regio.”

Politieacademie

Het is natuurlijk best een uitdaging om je baan op te moeten zeggen en te vertrekken naar de andere kant van de wereld. En Leonie zou ook nét een stap in haar carrière gaan maken. ,,Ik zou eigenlijk in april beginnen aan de politieacademie”, legt Leonie uit. ,,En ik ben al zolang bezig om hierop te komen! Je moet hiervoor zes rondes doorstaan en daar ben je een half jaar mee bezig. Ik ben al een keer afgewezen, dus ik wacht al 1,5 jaar!” Maar dit keer is Leonie door de rondes heen gekomen en mag ze dus deel gaan nemen aan de opleiding in Leusden of Apeldoorn; dat krijgt ze nog te horen. ,,Toen ik vertelde over dit vrijwilligerswerk zag de politieacademie dit als een hele mooie ervaring. Ze vonden het zo’n mooi project, dat ze zeiden: ‘Ga dat eerst maar doen’. Daarom mag ik beginnen met de tweede lichting van de opleiding die in augustus van start gaat”, zegt Leonie.

Een nieuwe uitdaging en toch wel weer heel anders dan maatschappelijk werk. ,,De politieacademie was altijd mijn droom, maar de opleiding maatschappelijk werk leek mij goed om mee te beginnen. Toen ik aan het werk ging als maatschappelijk werkster, miste ik écht de actie”, vertelt ze.

‘Ik miste de actie’

3 maart vertrekt de jonge vrijwilligster en ze blijft voor vier maanden weg. Ze vertrekt alleen. ,,Maar ik verblijf in een appartement met een meisje uit Nederland, die ook al een half jaar op Curaçao zit.”

Dus alleen zal Leonie niet zijn. ,,En het gezin van Lucas woont om de hoek! Hij gaf mij de optie voor dit appartement en ik betaal dan een maandelijkse vergoeding hiervoor”, legt ze uit.

Leren kennen

De eerste twee weken leert Leonie het eiland kennen. ,,Samen met leerlingen van een high school uit Amerika ga ik veertien dagen van alles bekijken”, vertelt ze. ,,We gaan naar een museum, rijden door alle wijken en zo kan ik alvast lekker op mijn plek komen.” En daarna volgt het vrijwilligerswerk.

,,Het gaat om een kerk op Curaçao waar van alles te doen is. Ik help bij het ondersteunen van lokale gezinnen en de jeugd.” En aan wat voor taken moeten we dan denken? ,,Helpen bij de naschoolse opvang, landbouw, want ze planten hun vruchten zelf, er is een werkplaats, een kippenboerderij, maar ook ga ik leidinggeven aan jeugdavonden, buurtactiviteiten, de crèche, en er is een maandelijkse jeugddienst. Daarnaast ga ik langs bij gezinnen die het moeilijk hebben”, legt Leonie uit. Want ondanks dat het eiland zo mooi is en er ook rijke gebieden zijn, heerst er veel armoede, die vaak niet wordt gezien.

Leonie gaat nu voor een missie op de korte termijn. ,,Ik ga dit met heel veel liefde doen en alle beetjes helpen. Dat is hoe ik erin sta!”

‘Ik dacht: waarom niet?’

Een mooie ervaring in een totaal andere cultuur. Leonie wilde altijd al zoiets doen. ,,De stap kan moeilijk zijn. Nu ben ik van niemand meer afhankelijk en kwam deze kans op mijn pad, dus waarom niet?”, zegt Leonie enthousiast.

Het betekent wel dat Leonie vier maanden leeft zonder inkomsten. Het project is volledig afhankelijk van donaties en giften. De kosten voor haar reis, verblijf en het leven daar betaalt ze zelf. Leonie wilde niet om geld vragen. ,,Ik hou er niet van om dat van anderen te verwachten. Ik kies hier zelf voor en doe het met liefde.” Maar haar vriendinnen dachten daar anders over en er stond Leonie een verrassing te wachten. ,,Ik werd ineens getagd op social media en toen hadden mijn vriendinnen een crowdfunding opgezet! Té lief!”

Trotse vriendinnen

In de omschrijving van de crowdfunding laten de vriendinnen van Leonie weten hoe erg ze om haar geven. ,,Wij zijn natuurlijk ongelofelijk trots op haar dat zij deze uitdaging aangaat en deze mensen wil helpen.”

Via doneeractie.nl kan er gezocht worden op ‘Steun onze vriendin Leonie’. En op die manier kan er gedoneerd worden. Er is tot nu toe al

€ 1.290,- opgehaald.

Leonie kijkt erg uit naar haar tijd in Curaçao. ,,Wat een avontuur en wat mooi dat ik dit mee mag maken. Ik voel mij dankbaar dat iedereen mij zo wil steunen, terwijl ik dat eerst best lastig vond!”, sluit ze af.