In IJsselmeervogelsbusje richting Poolse grens

Broers Marcel en Henk Vedder zijn zaterdag op weg gegaan om de familie van Vera op te halen. Vera is de Oekraïense vrouw van Henk en haar ouders, oom en tante zijn op de vlucht vanuit Kiev.

Marloes ter Haar

Vorige week was de familie van Vera nog op zoek naar een auto met brandstof om richting Polen te rijden. Haar vader is al oud en zit in een rolstoel; extra lastig om te moeten vluchten. Toch is het gelukt. Marcel, Henk en Vera mochten gratis het busje van voetbalvereniging IJsselmeervogels gebruiken om Vera’s familie op te halen. Daarnaast brengen zij een heleboel hulpgoederen naar Oekraïne. FishPartners betaalde de diesel.

 

Familie

Na een rit van vijftien uur kwamen de broers en Vera aan bij de grens van Polen en Oekraïne. In een loods hebben zij de donaties afgegeven. Vervolgens moesten zij een hele tijd wachten in het dorp Medyka, totdat de familie van Vera zou arriveren. En zij zijn niet de enige: mensen die niet opgehaald worden, gaan gelijk met bussen naar opvang in Poolse steden. De anderen verzamelen zich bij de grens. Er is eten geregeld, maar het is er ook koud.

 

Veilig

De volle IJsselmeervogelsbus rijdt nu richting Nederland. De familie van Vera is ingeladen en ze reden rond 11.00 uur net voorbij Berlijn. Het is vandaar nog ruim zes uur rijden.

Henk en Vera wonen in Amersfoort en daar zal de familie, voor zolang nodig, verblijven. Het was even heel spannend, maar nu zijn deze mensen veilig binnen de grenzen van Nederland.