Deel dit artikel op social platform

Intimidaties en bedreigingen door Harde Kern Spakenburg

In een uitgebreid statement op de website gaat het bestuur van Spakenburg in op de gebeurtenisssen rond hooligangroep Harde Kern Spakenburg. ,,Bestuursleden, andere vrijwilligers en speler Vince Gino Dekker worden de laatste weken geïntimideerd en zelfs bedreigd. De laatste twee dieptepunten: een ijzeren staaf die bij een bestuurslid thuis door de voorruit is gegooid, waarbij gelukkig geen gewonden zijn gevallen en de bedreigende situatie zaterdag bij de oefenwedstrijd tegen Quick Boys in Katwijk.”

,,Deze en andere – criminele – gedragingen kunnen niet losgezien worden van de eerdere opgelegde verboden tot ons sportpark van lieden die onder de naam Harde Kern Spakenburg (HKS) opereren. Het escalerende karakter – van vernielingen bij ons en andere voetbalverenigingen en knokpartijen tot provoceren, intimideren en bedreigen van vrijwilligers en spelers – is zorgwekkend en schandalig en kan zelfs de continuïteit van de club in gevaar brengen.”

De leden van HKS plegen intimiderende telefoontjes, zoeken vrijwilligers op in hun werk en uiten bedreigingen in de persoonlijke leefomgeving. ,,We hebben het niet over een goedkope maffiafilm, maar helaas over praktijken waarmee vrijwilligers van SV Spakenburg worden geconfronteerd. Sinds het opgelegde sportparkverbod vorig jaar september hebben lieden gelieerd aan HKS hun werkterrein van onder andere vernielingen, vechtpartijen en het fabriceren van zelfgemaakte slagwapens uitgebreid met intimidatie en bedreigingen in de persoonlijke leefomgeving van vrijwilligers en speler Vince Gino Dekker. En daarmee zijn ze ook beland in het raken van gezinnen (partner en kinderen). De verdergaande escalatie toont dat sommige lieden hun fatsoen en verstand nog meer kwijtraken.”

Het bestuur geeft aan dat SV Spakenburg nooit zal zwichten voor terreur. ,,Desalniettemin bereiken ons wel steeds meer signalen van vrijwilligers die zich hardop afvragen of ze hun gezin wel moeten blootstellen aan de vorm van terreur waarmee ze geconfronteerd worden. Als daadwerkelijk vrijwilligers stoppen met hun onbezoldigde en gewaardeerde werkzaamheden voor de club, kan dat de continuïteit van de vereniging in gevaar brengen. Vrijwilligers – van bestuursleden tot scheidsrechters en van de schoonmaakploeg tot horecamedewerkers – zijn immers de kurk waarop onze club drijft.”

Het meest recente dieptepunt vond zaterdag plaats tijdens de oefenwedstrijd tegen Quick Boys waarbij speler Vince Gino Dekker – die onlangs aankondigde over te stappen naar aartsrivaal IJsselmeervogels – is aangevallen. Na afloop kwam een ‘supporter” het veld op die de aanvaller neer wilde trappen. ,,Bij diverse waarnemingen is duidelijk geworden dat lieden die al enige tijd een verbod hebben tot de blauwe zijde van de Westmaat hierbij betrokken waren. Na optreden door een grote politiemacht is een einde gemaakt aan de bedreigende en grimmige situatie op het sportcomplex.” Daarbij moesten spelers en technische staf van de blauwen uit veiligheidsoverwegingen enige tijd in de kleedkamer blijven, totdat de groep was afgevoerd naar hun eigen gecharterde touringcar en onder politiebegeleiding het sportpark heeft verlaten.” Tijdens de rit zou de buschauffeur door enkele lieden van deze groep zijn mishandeld. ,,Op advies van de politie is de spelersbus van SV Spakenburg vanuit Katwijk niet rechtstreeks naar Spakenburg gereden, maar naar Baarn, waarna spelers in groepjes en onder politiebegeleiding veilig naar hun voertuigen in Spakenburg zijn gebracht.”

Het bestuur zegt ,,opnieuw geschokt” te zijn over dit onacceptabele en wanstaltige gedrag door een groep jongeren en volwassenen. ,,Het mag duidelijk zijn dat we Vince Gino Dekker steunen en hopen en verwachten dat we tot het einde van dit seizoen mogen genieten van zijn voetbalcapaciteiten.”

Het bestuur heeft afgelopen week en zaterdag na de gebeurtenissen in Katwijk opnieuw overleg gehad met politie en de gemeente. Daarin is aangegeven dat het justitioneel onderzoek geïntensiveerd wordt, waarbij onder meer (anonieme) tips en camerabeelden verder onderzocht worden. De gemeente Bunschoten heeft bij monde van burgemeester Melis van de Groep alle ondersteuning aangeboden om deze onaanvaardbare uitwassen rond het sportcomplex en binnen de gemeentegrenzen een halt toe te roepen. Het bestuur roept leden van SV Spakenburg of inwoners op informatie die het politieonderzoek verder kan helpen, dit te melden bij politie (0900-8844). Dit kan eventueel ook anoniem (Misdaad Anoniem 0800-7000) of online via het tipformulier van de politie.

Het bestuur doet tevens een oproep aan ouders. ,,Gezien de soms jeugdige leeftijd van jongeren die sympathiseren met HKS – actief en passief – willen we aan ouders benadrukken dat HKS géén fanclub is van SV Spakenburg. De acties die ze ontplooien hebben überhaupt niks met voetbal te maken. HKS ontpopt zich steeds meer tot organisatie waarin crimineel gedrag wordt verheerlijkt en waarin jongeren om wat voor reden dan ook helaas worden meegezogen. Voor het welzijn van uw kind vragen we u daarop alert te zijn.”