Deel dit artikel op social platform

IVN-wandeling door het Baarnse Bos

 

Op zaterdag 3 september om 14.00 uur tijdens de viering van het Fête de la Nature biedt IVN Eemland een wandeling door het Baarnse Bos aan, onder begeleiding van een IVN natuurgids. Het vertrek is vanuit de kwekerij/boomgaard recht tegenover Paleis Soestdijk; verzamelen bij de IVN vlag.

In het Baarnse Bos wandelen de deelnemers over brede beukenlanen of kronkelige paadjes.

In het bos zijn veel cultuurhistorische elementen te vinden zoals het sterrenbos, zichtlanen, prachtige monumentale bomen, de berceau, de Grote Kom en de Kleine kom.

Het Baarnse Bos werd in de eerste helft van de 18e eeuw waarschijnlijk aangelegd als parkbos in Franse stijl: planmatig, royaal maar toch overzichtelijk. In het midden ligt de Grote Kom. Op dit centrale punt komen acht lange rechte zichtlanen uit, waarvan de zichtlijnen onder andere gebaseerd waren op de in Amersfoort staande Sint Joriskerk

De oude plattegrond uit 1754 van de Eult, een verdwenen landhuis, verschilt weinig met het huidige Baarnse Bos, behalve dan dat het naar het noorden veel groter was. Bijzonder in dit bos zijn de berceaus (beukengangen). Dit zijn romantische wandelpaden met aan beide zijden beuken of eiken waarvan de takken over het pad zijn gebogen.