Deel dit artikel op social platform

Jeugdafdeling groeit

Wilbert Koelewijn, jeugdvoorzitter van Spakenburg, keek in de algemene ledenvergadering van Spakenburg tevreden terug op het voorbije seizoen.

,,We kregen te maken met coronabeperkingen, waardoor het seniorenvoetbal helemaal stil kwam te liggen. Het was bijzonder om als bestuurslid over het veld te lopen en de jeugd wel volop aan het trainen te zien. Alle velden waren vol met jeugdvoetballers, die enthousiast aan het trainen waren. Best iets om trots op te zijn als club.”

Hij gaf aan dat Spakenburg de nodige stappen heeft gezet in het jeugdbeleid. ,,Drie jaar geleden zijn we gestart met een plan van aanpak om een blauw en herkenbaar gezicht neer te zetten binnen de club. Daarbij willen we de kwaliteit en kwantiteit binnen de jeugd vergroten. En er zit zeker groei in de jeugdafdeling. In mijn eerste jaar als jeugdvoorzitter waren er in leeftijdsgroepen O16 tot O19 vier teams. Dat groeide naar zes teams. Dit jaar zaten we zelfs op het randje van een zevende team. Ook aan de onderkant groeien we. Het Ukkiesproject is uitgegroeid van iets wat er soms bij leek te hangen tot iets krachtigs, wat goed voorbereid en doordacht wordt neergezet. Het geldt zelfs als voorbeeld voor andere clubs. Op zaterdagochtend zien we dat het krioelt van nieuwe spelertjes en nieuwe ouders en dat zijn echt niet alleen nieuwe leden van ouders die van oorsprong uit een blauw nest komen.”

Verder maakte Wilbert melding van het feit dat Spakenburg wat het meisjes- en damesvoetbal betreft een samenwerkingsverband heeft met de Utrechtse vrouwenvoetbalacademie. ,,Daarbij zijn enkele ervaren jeugdtrainers, die gericht zijn op het vrouwenvoetbal, actief. Zij hebben een voetbalschool opgericht en geven bij ons één keer per week trainingen. Verder zijn we gestart met een O23-groep. Dat draait goed en we verwachten dat we volgend jaar door kunnen bouwen. Misschien komt er op termijn zelfs een O23-2.”